Μήπως είναι ώρα για να μάθει τα πρώτα γράμματα και τους πρώτους αριθμούς;

Μήπως είναι ώρα για να μάθει τα πρώτα γράμματα και τους πρώτους αριθμούς;

Αν και δεν έχει έρθει η ώρα του σχολείου ακόμη, το μικρούλι σας δείχνει ενδιαφέρον βλέποντας γράμματα και αριθμούς! Όπως επίσης του αρέσουν πολύ τα σχήματα και τα χρώματα!

Αν το παιδί αναγνωρίζει και σας λέει ότι το Α είναι όπως η φίλη του η Άννα, κάθε φορά που το συναντά στις εικόνες και τα παραμύθια του, ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον του με μερικά απλά μαθήματα στην αλφάβητο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για φοβερά μαθήματα, απλά αφήστε την μάθηση των γραμμάτων να έρθει φυσικά μέσα από το καθημερινό παιχνίδι.

Δεδομένου ότι πολλά παιχνίδια και τηλεοπτικές παιδικές εκπομπές παρουσιάζουν γράμματα και αριθμούς, έχετε έτοιμα ότι χρειάζεστε. Το κλειδί είναι να ενισχύσετε την περιέργεια του παιδιού, παρά να προσπαθήσετε να μάθει την αλφαβήτα.

Γράμματα τριγύρω…
Η καλύτερη αρχή είναι φυσικά το όνομά του/της. Να το γράφετε όσο πιο συχνά μπορείτε, σε ένα χαρτί, στο μπλοκ που ζωγραφίζει, κολλήστε το με αυτοκόλλητα γράμματα στη πόρτα του δωματίου του και όπου αλλού νομίζετε. Συλλαβίστε το φωναχτά. Αφήστε το παιδί να βρει και να γνωρίσει τα γράμματα αφού βέβαια τα έχετε γράψει και δείξτε του τα επόμενα γράμματα της αλφαβήτου σε όλα τα πράγματα γύρω σας.

Όπως μαγνητάκια στο ψυγείο, στους τίτλους των παραμυθιών του, στα κουτιά των δημητριακών κλπ. Αν βάλετε ετικέτες στα ράφια με τα παιχνίδια του και σε άλλα αντικείμενα στο σπίτι, θα το βοηθήσετε να συνδυάσει τα γράμματα με τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν, η μάθηση της αλφαβήτου σε όλο της το μεγαλείο!

Ψάχνοντας για αριθμούς (1, 2 και 3).
Ακριβώς όπως για τα γράμματα γύρω σας, κάνετε το ίδιο και με τους αριθμούς. Μετράτε, όπως βοηθάτε το παιδί να βάλει τα παπούτσια του, τις κάλτσες, μετράτε τα κομμάτια του τυριού που βάζετε στο πιάτο του, μετράτε τα πουλάκια στο πάρκο. Πείτε δυνατά, είμαστε τέσσερα άτομα στην οικογένειά μας, άρα πρέπει να βάλουμε τέσσερα πιάτα στο τραπέζι. Μετρήστε το βράδυ μαζί του πριν κοιμηθεί, τα αρκουδάκια του, τις κούκλες ή τα αγαπημένα του αυτοκίνητα. Είναι το καλύτερο μάθημα αριθμητικής.

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Τα μικρά παιδιά αγαπούν τα δυνατά λαμπερά χρώματα για τα πάντα, από τα παιχνίδια τους έως τα πιάτα, τα ρούχα και τις πετσέτες. Έτσι δεν είναι δύσκολο να επισημάνετε μαζί τους, πολλά όμορφα χρώματα μέσα και έξω από το σπίτι. Δείξτε του πως μπορεί να βάλει μαζί δύο χρώματα και να δημιουργήσει ένα καινούργιο, για παράδειγμα μπλε και κίτρινο κάνει πράσινο. Επίσης μία ωραία ιδέα είναι, να αφιερώσετε μία ημέρα σε ένα χρώμα. Να φορέσει, για παράδειγμα, κόκκινα ρούχα, να φάει κάτι κόκκινο να παίξει με τα κόκκινα αυτοκίνητά του ή άλλα παιχνίδια και να ζωγραφίσει με τα κόκκινα χρώματά του.

Σχήματα.
Όπως το μικρό σας παίζει με διάφορα παιχνίδια, τουβλάκια, κύβους κλπ. απλά αρχίστε να αναφέρετε τα ονόματα των σχημάτων που χρησιμοποιεί τη στιγμή εκείνη. Όπως τρίγωνο, τετράγωνο ή με πέντε μυτούλες. Επίσης χρησιμοποιείστε τις φόρμες για μπισκότα σε διάφορα σχήματα και ετοιμάστε μπισκότα, σάντουιτς, τηγανίτες ή βάφλες.
Όταν ζωγραφίζετε μαζί, φτιάξτε ένα κύκλο ή ένα τετράγωνο και πείτε του να ζωγραφίσει το ίδιο. Τι άλλο θα ήθελε να κάνει; Δείξτε του πως μπορεί να ζωγραφίσει ένα σπίτι όταν έχει ήδη φτιάξει ένα τετράγωνο, ή ένα λουλούδι όταν έχει ζωγραφίσει ένα κύκλο. Αφήστε το να δημιουργήσει μόνο του διάφορα σχήματα. Μπορεί να εκπλαγείτε από τη φαντασία του μικρού σας!