Το μωρό μου ροχαλίζει!

Το μωρό μου ροχαλίζει!

Το μωρό μου είναι 3 ½ εβδομάδων και ροχαλίζει. Πρέπει να ανησυχώ;

Καλώς ήλθατε στον κόσμο των θορυβωδών νεογέννητων μωρών! Τα νεογέννητα μωράκια έχουν συνήθως θορυβώδη αναπνοή, γιατί οι αεραγωγοί τους είναι στενοί και γεμάτοι με αφρώδεις εκκρίσεις.

Ο αέρας που περνά μέσα από αυτές τις εκκρίσεις προκαλεί πολλούς διαφορετικούς ήχους, παρόμοιους με το μουσικό ήχο που παράγεται από ένα μουσικό όργανο από καλάμι. Αυτό είναι το ροχαλητό: ο ήχος που παράγεται από τους μαλακούς ιστούς του αεραγωγού που δονείται.

Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι ήχοι είναι απλά μια μικρή ενόχληση που υποχωρεί σταδιακά, καθώς οι αεραγωγοί του μωρού μεγαλώνουν και μαθαίνει πώς να καταπίνει το υπερβολικό σάλιο. Μερικές φορές, το ροχαλητό μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι οι αναπνευστικές οδοί δεν είναι τόσο καθαρές όσο θα έπρεπε. Στην περίπτωση αυτή, το μωρό πρέπει να αναπνέει πιο «δυνατά» για να κινηθεί ο αέρας μέσα από τα εμπόδια, και αυτό παράγει τον ήχο του ροχαλητού.

Συμβουλές για να διευκολύνουμε το μωρό μας:

  • Ξεπλύνετε την μύτη του. Μία από τις καλύτερες θεραπείες για να βοηθήσουμε το μωρό να αναπνέει πιο εύκολα είναι να κρατήσουμε τις μικρές ρινικές διόδους καθαρές. Αν σας φαίνεται η μύτη του βουλωμένη, μερικές σταγόνες θαλασσινού ορού μία φορά την ημέρα θα το βοηθήσουν. Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό αποφρακτήρα για να απορροφήσετε τις εκκρίσεις που το δυσκολεύουν.
  • Καθαρίστε με ατμό τους αεραγωγούς του μωρού. Στο μπάνιο, αφήστε να τρέξει ζεστό νερό και μείνετε με το μωρό για λίγη ώρα. Ο ατμός θα χαλαρώσει τις εκκρίσεις στη μυτούλα του μωρού. Κάντε το αυτό λίγο πριν από τον ύπνο, γιατί το ροχαλιτό από τους κλεισμένους αεραγωγούς είναι ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε τη σωστή υγρασία στο δωμάτιο του μωρού, ιδίως επειδή η κεντρική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα.
  • Τέλος, αφαιρέστε ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο μωρό από το δωμάτιο του, ακόμη και κάποια χνουδωτά ζωάκια. 

Όταν το ροχαλητό γίνεται επικίνδυνο για την υγεία.

Κάθε μήνα, το μωρό μεγαλώνει και οι αεραγωγοί του ωριμάζουν. Έτσι, το ροχαλητό πρέπει σιγά – σιγά να υποχωρεί ή τουλάχιστον να μετατραπεί σε ένα γάργαρο θόρυβο ιδίως κατά το στάδιο της προ-οδοντοφυΐας, όταν παράγεται περισσότερο σάλιο. Αν όμως το δυνατό ροχαλητό επιμένει, ξεκινήστε να σημειώνετε αυτά που παρατηρείτε. Δηλαδή τους διαφορετικούς ήχους που κάνει μέρα με τη μέρα. Αν δείτε ότι χειροτερεύει, φροντίστε να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Σπάνια το ροχαλητό θα επηρεάσει την αναπνοή του μωρού, αλλά ο γιατρός, μπορεί να κάνει μία ειδική εξέταση που ονομάζεται πολυσομνογραφία και καταγράφει την αναπνοή του μωρού στη διάρκεια του ύπνου.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε το ένστικτό σας. Εάν ανησυχείτε για το ροχαλητό του μωρού σας, πείτε το στο γιατρό σας άμεσα. Πρώτα από όλα, ο γιατρός θα εξετάσει αν οι αεραγωγοί του μωρού είναι ανοικτοί και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δομή τους. Μερικές φορές, το κόκαλο που χωρίζει τις δύο ρινικές διόδους εκτρέπεται προς τη μία πλευρά, προκαλώντας μερική απόφραξη στο ένα από τα ρουθούνια. Τα μωράκια θα αντισταθμίσουν το πρόβλημα αυτό, με την κίνηση του αέρα μέσα από το ελεύθερο ρουθούνι. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί επίσης να ευθύνεται για το ροχλητό. Όπως και οι διευρυμένες αμυγδαλές είναι μία κοινή αιτία του ροχαλητού, αλλά σε μεγαλύτερα παιδιά. Στα νεογέννητα, αυτό είναι σπάνιο. Ο γιατρός επίσης θα ελέγξει το λαιμό του για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν δομικές ανωμαλίες.

Τέλος ο γιατρός θα παρακολουθήσει το μωρό σας να αναπνέει. Μερικά μωρά έχουν μία ιδιορρυθμία η οποία προκαλεί ροχαλητό. Στην περίπτωση αυτή, ο χόνδρος που κρατά συνήθως τις διόδους αναπνοής ανοικτές δεν έχει ωριμάσει πλήρως.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, οι δομές των αεραγωγών ωριμάζουν και ροχαλητό θα υποχωρήσει σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Μην ανησυχείτε, αν το μικρό σας ροχαλίζει! Τα περισσότερα μωράκια δεν έχουν τίποτε σοβαρό. Μιλήστε με τον παιδίατρο οποιαδήποτε ανησυχία και αν έχετε.