Το «μωρό» σας έγινε 4 ετών!

Το «μωρό» σας έγινε 4 ετών!

Καλώς ήρθατε σε μία χρονιά που είναι γεμάτη με όλα όσα έχει κατορθώσει μέχρι τώρα,   συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα με ιλιγγιώδη ταχύτητα καινούργιες ικανότητες.

Τα τέσσερα χρόνια είναι μία ζωντανή, ενεργητική και κοινωνική περίοδος στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σίγουρο πλέον για ορισμένες βασικές λειτουργίες όπως η ομιλία, το τρέξιμο, η ζωγραφική και το να φτιάχνει κατασκευές, το παιδί είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει αυτές τις ικανότητές του στο έπακρο.

Ακόμη και τα πιο επιφυλακτικά παιδιά στην ηλικία αυτή, απολαμβάνουν τη συντροφιά των ενηλίκων και των παιδιών όλων των ηλικιών, δίπλα στα μωρά αισθάνονται μεγάλα, ενώ με τους παππούδες χαίρονται τις στιγμές που περνούν μαζί.

Όλα τους φαίνονται συναρπαστικά τώρα ακόμη και τα νέα πρόσωπα στην παιδική χαρά.

Με τον εορτασμό των γενεθλίων του έφτασαν χωρίς αμφιβολία στο σπίτι πάρα πολλά καινούργια παιχνίδια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνετε μία μικρή εκκαθάριση. Δείτε πια παιχνίδια δεν το συγκινούν πια και δωρίστε τα, χωρίς να το ρωτήσετε, επειδή μάλλον θα επιμείνει να τα κρατήσει όλα. Εάν φοβάστε την αντίδρασή του, βάλτε τα παιχνίδια που θέλετε να δώσετε στην αποθήκη για λίγο καιρό. Είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα τα αναζητήσει.

Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία τώρα, να αποσύρετε ορισμένα παιχνίδια του και να τα εμφανίσετε πάλι αργότερα, ώστε να μην τα βαριέται.

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα, ωφελεί το μικρό παιδί περισσότερο, από το να του μάθει πειθαρχεία. Το βοηθά να μάθει την έννοια του χρόνου και της σειράς. Το παιδί στα τέσσερα χρόνια του είναι ικανό και το ίδιο να ακολουθεί το πρόγραμμα της οικογένειας. Πράγματι τους αρέσει να αισθάνονται την ασφάλεια και την τάξη που τους προσφέρει η οικογενειακή καθημερινή ρουτίνα. Μπορεί να παρατηρήσατε, ότι μετά το μπάνιο του αναζητεί την οδοντόβουρτσά του, ή ψάχνει για ένα βιβλίο μόλις βάλει τις πιτζάμες του.

Η κατανόηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος θα γίνει σαφέστερη αυτό το χρόνο. Ξέρει πλέον ότι μετά τη νύχτα έρχεται η ημέρα και ότι το αύριο είναι η αμέσως επόμενη μέρα. Αν δεν το έχει ήδη κάνει, σε λίγο καιρό, θα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ των «λίγων λεπτών» και της «μίας ώρας».

Για να ενισχύσετε αυτές τις έννοιες, προσπαθήστε να μένετε στην καθημερινή ρουτίνα σας, και να συζητάτε τα σχέδια της ημέρας με το παιδί σας, όπως για παράδειγμα «αφού ντυθούμε και φάμε το πρωινό μας,  θα πάμε στη βιβλιοθήκη, θα μείνουμε μία ώρα και μετά θα πάμε να κόψουμε τα μαλλιά σου ή θα πάμε στο πάρκο». Επίσης μιλήστε του για συγκεκριμένα γεγονότα μία συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και αν δεν ξέρει να πει την ώρα, «στις 3 το απόγευμα που θα γυρίσει η αδελφή σου από το σχολείο θα πάμε βόλτα με το ποδήλατο».

Προσπαθήστε να έχετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο και να μετράτε μαζί του τις ημέρες που απομένουν, για κάποιες ειδικές εκδηλώσεις. Καλό είναι να αρχίζετε μία εβδομάδα νωρίτερα γιατί είναι πολύ μικρό ακόμη για να καταλαβαίνει γεγονότα που θα γίνουν μετά από αρκετό καιρό.

Επίσης ενθαρρύνεται το παιδάκι να βλέπει τις φωτογραφίες του όταν ήταν μωρό. Θα το βοηθήσετε να καταλάβει τον χρόνο που πέρασε.

Τα περισσότερα παιδιά από τα 4 έως τα 8 χρόνια τους πρέπει να κάθονται στο δικό τους κάθισμα ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το μέγεθος του καθίσματος θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του παιδιού πόσο ψηλό είναι και πόσο βαρύ. Ελέγξτε προσεκτικά την ετικέτα του κατασκευαστή με τα όρια βάρους του καθίσματος.

Επίσης πρέπει πάντα να είναι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ο αερόσακος είναι επικίνδυνος για ένα μικρό παιδί. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του είναι καλά στερεωμένο στο αυτοκίνητό σας.
Το παιδάκι σας έφτασε πια τα τέσσερα χρόνια του. Θα εξακολουθεί να σας γεμίζει χαρά και πολλές εκπλήξεις καθώς θα το καμαρώνετε να κατακτά καινούργιες επικοινωνιακές, κοινωνικές  και κινητικές δεξιότητες.