Νέα μελέτη έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά έχουν ανάγκη να ακούν τους γονείς τους να μιλάνε.

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά έχουν ανάγκη να ακούν τους γονείς τους να μιλάνε.

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά έχουν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες στην ηλικία των 18 μηνών, αν από την αρχή της γέννησής του ακούνε τους γονείς τους να μιλάνε.

Για δεκαετίες, ήταν γνωστό ότι τα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν, όταν η ομιλία των ενηλίκων στο περιβάλλον τους είναι περιορισμένη. Οι ερευνητές αποφάσισαν να δουν αν το ίδιο πράγμα ισχύει για τα πρόωρα βρέφη, τα οποία παρουσιάζουν συχνά μία καθυστέρηση στην ομιλία, σε μικρότερη όμως ηλικία.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics, η επικεφαλής Dr. Betty Vohr εξηγεί ότι τα βρέφη σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, εκτίθενται στους ήχους των μηχανημάτων και των οθονών και όχι στην άμεση ομιλία των ενηλίκων.

Η Dr. Vohr, μαζί με την ομάδα της, μελέτησαν 36 πρόωρα νεογνά με βάρος μόλις πάνω από το ένα κιλό. Κατέγραψαν για 16 ώρες τους ήχους στη μονάδα, εφρμόζοντας στα μωρά ειδικά γιλέκα για την καταγραφή και ανάλυση των συνομιλιών και των κοντινών θορύβων του περιβάλλοντος. Η πρώτη καταγραφή έγινε όταν τα μωρά ήταν 32 εβδομάδων και η δεύτερη στις 36 εβδομάδες. Όταν τα βρέφη εξετάστηκαν ξανά στους 7 και 18 μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε μόλις 100 λέξεις επιπλέον ανά ώρα, έδειξαν μεγαλύτερη δεξιότητα στην ομιλία και στην έκφραση επικοινωνίας.

Συμπερασματικά, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλούν στα μωρά τους όταν αυτά είναι ακόμη στην εντατική φροντίδα νεογνών για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος καθυστέρησης της ομιλίας.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το πετύχει κανείς αυτό. Πείτε ένα τραγουδάκι, ένα ποίημα, μιλήστε για το πως περάσατε την ημέρα σας ή μιλήστε για τον καιρό. Η Dr. Vohr δήλωσε, ότι "η έρευνα έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά, όταν είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, ανταποκρίνονται στην παρουσία της μητέρας τους, κάνοντας περισσότερους ήχους όταν είναι εκείνη μπροστά, παρά στην παρουσία του προσωπικού της μονάδας".

Επανέλαβε δε, ότι εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα πρόωρα μωρά χρειάζονται «στενή επαφή» για να αναπτυχθούν. Η μελέτη απέδειξε την ισχυρή επίδραση των γονέων που επισκέπτονται και μιλούν στα παιδάκια τους, στην καλή ανάπτυξή τους.

Προφανώς, οι γονείς ίσως δυσκολεύονται να περνούν πολύ χρόνο με τα μωράκια τους, ιδίως αν έχουν και άλλα μεγαλύτερα παιδιά να φροντίσουν . Όμως,οι γονείς των πρόωρων μωρών, οφείλουν να κάνουν κάθε προσπάθεια για να βρίσκονται με το μωρό τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η «θυσία» αξίζει ασφαλώς τον κόπο.