Ο ψεκασμός με σπρέι κάνναβης βοήθησε ένα εννιάχρονο παιδί με αυτισμό να μιλήσει

Ο ψεκασμός με σπρέι κάνναβης βοήθησε ένα εννιάχρονο παιδί με αυτισμό να μιλήσει

Η αμφισβητούμενη θεραπεία με χρήση κάνναβης βοήθησε ένα αγόρι να σπάσει τη για εννέα χρόνια σιωπή του. Θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους;

Ένα αγοράκι, στο Πουέρτο Ρίκο, 10 μηνών, διαγνώστηκε με καρκίνο. Αφού θεραπεύτηκε, στα 3 χρόνια του διαγνώστηκε με σοβαρή περίπτωση αυτισμού που του στέρησε την ομιλία. Στην ηλικία των 9 ετών, δεν είχε πει ούτε μία λέξη. Τότε οι γονείς του δοκίμασαν μία θεραπεία με κάνναβη, (λάδι που περιελάβανε μία μορφή κάνναβης). Δύο μέρες αργότερα το παιδί μίλησε.

Οι γονείς του μικρού παιδιού ψέκαζαν το στόμα του δύο φορές την ημέρα με το λάδι (χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους) αυτό και τα αποτελέσματα όπως δήλωσαν ήταν εκπληκτικά.

Στο σχολείο, ο δάσκαλος έκπληκτος άκουσε το αγόρι να λέει φωνήεντα για πρώτη φορά, το κατέγραψε και το έστειλε στους γονείς. Οι οποίοι συγκινημένοι άκουσαν τη φωνή του παιδιού τους για πρώτη φορά. Και φυσικά αποφάσισαν να συνεχίσουν τη θεραπεία με το λάδι αυτό της κάνναβης.

Σε λίγο, το παιδί είπε τις πρώτες λέξεις του, όπως «αγαπώ τη μαμά μου».

Βέβαια, οι γονείς που έχουν ένα παιδί με αυτισμό, δεν πρέπει να βιαστούν να αγοράσουν ένα μπουκάλι λάδι κάνναβης. Οι γιατροί λένε ότι τα αποτελέσματα των ψεκασμών κάνναβης, όπως αυτό με το παιδάκι, πρέπει να αποδειχθούν επιστημονικά. Η εμπειρία της οικογένειας είναι ανεπίσημη. Και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι προϊόντα όπως αυτό της κάνναβης δεν έχουν αποδειχθεί επίσημα ασφαλή και είναι ανεξέλεγκτα. Στην πραγματικότητα η πώλησή τους ως «συμπληρώματα διατροφής»  είναι παράνομη.

Ασφαλώς, ιστορίες όπως αυτές θα ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να προχωρήσουν σε περαιτέρω δοκιμές και ενδεχομένως να καταλήξουν σε νέα συμπεράσματα με πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα για την θεραπεία ορισμένων παθήσεων όπως ο αυτισμός.