Οι παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Οι γονείς ανησυχείτε για το τι επηρεάζει το ύψος του παιδιού σας. Παρακολουθείτε συνεχώς την ανάπτυξή του και προσέχετε πολύ την καλή διατροφή του. Ίσως πιστεύετε ότι η καλή διατροφή είναι το μόνο πράγμα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού σας. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το ύψος, όπως η γενετική αλλά και αρκετές περιβαλλοντικές συνθήκες που είναι λιγότερο γνωστές.

Ας δούμε παρακάτω τους 6 παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος στα παιδιά.

1. Γενετική (κληρονομικότητα).

Είναι ο παράγοντας που γνωρίζετε οι περισσότεροι γονείς. Η γενετική επηρεάζει άμεσα το πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί. Στην πραγματικότητα είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες. Λοιπόν αν όλοι στην οικογένεια είναι ψηλοί, τα παιδιά θα είναι εξίσου ψηλά.

2. Το φύλο.

Τα κορίτσια είναι γενικά λίγα εκατοστά πιο κοντά από τα αγόρια. Υπάρχουν και κάποιες άλλες διαφορές, τα αγόρια έχουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο κεφάλι από τα κορίτσια, με μεγαλύτερο όγκο. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με τις επιπτώσεις της κληρονομικότητας

3. Περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι συνθήκες στη γεωγραφική περιοχή που ζούμε μπορεί να επηρεάσουν και το ύψος μας. Για παράδειγμα, οι Σκανδιναβοί είναι συχνά πολύ ψηλοί. Σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου, όμως οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο κοντοί.

4. Καλή διατροφή.

Άλλοι γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος σχετίζονται με τη διατροφή μας. Από τη στιγμή που το παιδί βρίσκεται στη μήτρα, μέχρι να γίνει ενήλικας, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Όταν μιλάμε για καλή διατροφή, αυτό που εννοούμε είναι να τρώμε υγιεινά και να παίρνουμε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μας. Δεν πρόκειται για ποσότητα αλλά για ποιότητα.

κατανάλωση πολύ μεγάλων μερίδων μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να μεγαλώσει, αλλά προς τα έξω, όχι προς τα πάνω! Δηλαδή να παχύνει! Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας των τροφίμων είναι πιο σημαντική για την υγιή ανάπτυξη.

Αν και όπως είδαμε η γενετική είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος στο παιδί, η διατροφή είναι επίσης θεμελιώδης. Αυτό μπορούμε να το δούμε σε φτωχές περιοχές, όπου τα παιδιά δεν παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια αργότερα στη ζωή, την κακή ανάπτυξη του σώματός τους.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί παίρνει τη σωστή διατροφή για να του παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες και τις βιταμίνες που χρειάζεται.

5. Όχι επαρκής ύπνος.

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα ανθρώπινα όντα, και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, γνωστή ως GH ή σωματοτροπίνη, είναι πιο ενεργή τη νύχτα, αν και απελευθερώνεται επίσης σε κύκλους κάθε 3 έως 5 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Αθλητισμός.

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή οστικών κυττάρων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ισχυρών, υγιεινών οστών. Τα αθλήματα όπως το μπάσκετ, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ψηλώσουν και να διατηρήσουν μία καλή φυσική κατάσταση.

Μελέτες δείχνουν ότι η γενετική έχει μεγαλύτερη επιρροή από τη διατροφή.

Σύμφωνα με μελέτες το ύψος ενός παιδιού καθορίζεται 80% από το γονίδιο. Το υπόλοιπο 20% εξαρτάται από παράγοντες όπως η διατροφή και το περιβάλλον. Όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί με ακρίβεια ο ρόλος τους.

Το πρώτο γονίδιο για το ύψος ανακαλύφθηκε το 2007, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι χιλιάδες γονίδια και DNA μπορεί να σχετίζονται με το ύψος.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσπαθείτε να ακολουθείτε τους σωστούς κανόνες διατροφής και υγιεινής ζωής για την καλή υγεία πρώτα από όλα των παιδιών σας !