Όταν το μικρούλι σας (ενός – δύο ετών) λέει κακές λέξεις !

Είστε πανευτυχής γιατί το λεξιλόγιό του μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο πλούσιο! Όμως ξαφνικά ακούσατε και κάποιες λέξεις που μόνο για την παιδική χαρά δεν είναι κατάλληλες! 

Ας δούμε λοιπόν γιατί τα μικρά αρχίζουν να λένε κακές λέξεις και τι θα μπορούσαν οι γονείς να κάνουν γι’ αυτό.

Γιατί χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις;

Καθώς το μικρό παιδάκι δημιουργεί βαθύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους, αρχίζει να καταλαβαίνει τη μοναδική δύναμη της γλώσσας. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταλάβει ότι όταν είναι ενοχλημένο, αναστατωμένο ή και θυμωμένο με κάποιον, μία φράση όπως για παράδειγμα «σε μισώ, ηλίθιο» συχνά βρίσκει τον στόχο της και απελευθερώνει κάπως τον εκνευρισμό του. Τώρα συνδυάστε το με μία ατελείωτη όρεξη για νέες λέξεις και έχετε τον τέλειο συνδυασμό για «αγενή» σχόλια.

Τι πρέπει να ξέρετε.

Το άγαρμπο σχόλιο του μικρού παιδιού σας μπορεί να σας κάνει να κοκκινίσετε, αλλά λάβετε υπόψη ότι πριν από την ηλικία των 5 ή 6 ετών, τα παιδιά διαθέτουν  ένα ατελές κοινωνικό φίλτρο (αν είναι στο μυαλό τους, θα είναι και στη γλώσσα τους). Μέχρι τότε, θα χρειαστούν τη δική σας βοήθεια, τη δική σας λογοκρισία!

Τι μπορείτε να κάνετε. 

Μην αντιδράτε υπερβολικά. Εάν ακούσετε το μικρό σας να στολίζει με ένα επίθετο, εσάς ή κάποιο άλλο άτομο, κρατήστε την ψυχραιμία σας και μία ουδέτερη αντίδραση για να μειώσετε τη δύναμη της λέξης, μην φωνάξετε, το χτυπήσετε ή γελάσετε, γιατί απλά θα το κάνετε χειρότερο. 

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά του. 

Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει πως δεν αποδέχεστε τις λέξεις αυτές, και όχι τους λόγους για τους οποίους τις χρησιμοποίησε. Πρέπει να καταλάβει ότι οι λέξεις μπορούν να βλάψουν τα συναισθήματα των ανθρώπων, όπως το χτύπημα μπορεί να βλάψει το σώμα τους. 

Επιτρέψτε τον πειραματισμό.

Τα μικρά παιδιά δοκιμάζουν αυτές τις «κακές» λέξεις μόνο και μόνο για τη διασκέδαση τους ή απλά για να σας προκαλέσουν. Όταν λοιπόν τις ακούτε, ήρεμα πείτε ότι καταλαβαίνετε την περιέργειά τους για τις λέξεις αυτές, όμως δεν είναι εντάξει, δεν επιτρέπεται να τις λέει μπροστά σε άλλους. 

Πώς να αποτρέψετε τα παιδάκια να μιλούν άσχημα. 

Οι ενήλικες τείνουν να χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα ασυνείδητα, αλλά τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ίδια τη λέξη την προφορά της και τον τρόπο που τη λένε. Την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε γιατί στο δρόμο ένας οδηγός σας έκοψε και εσείς βέβαια τον «στολίσατε» όπως έπρεπε, ή εκφράσατε φωναχτά τον θυμό σας γιατί ο αντιπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών σας έχει θέσει σε αναμονή για 20 λεπτά, προσέξτε τη γλώσσα σας. Διαφορετικά μην εκπλαγείτε αν ακούσετε το μικρό παπαγαλάκι σας να λέει τις ίδιες ακριβώς λέξεις στην παιδική χαρά!