stafilokokkos sto paidi

Όταν μολύνθηκε το παιδί μας από σταφυλόκοκκο

Η εμπειρία της Σοφίας με τον σταφυλόκοκκο. Φέτος το καλοκαίρι είχαμε μία εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη και όχι με ευχάριστη διάθεση. Είχα ακούσει τι είναι ο σταφυλόκοκκος αλλά δεν ήξερα πως ένα από τα πλέον συχνά αίτια λοιμώξεων σε βρέφη και παιδιά, ειδικά το καλοκαίρι, είναι αυτό το βακτήριο. Πλέον το έμαθα και σας γράφω την εμπειρία μας με την ελπίδα να μη συμβεί και σε εσάς.

Πώς "κόλλησε" το παιδί σταφυλόκοκκο

Κάναμε διακοπές σε νησί και κάθε μέρα επιλέγαμε ανοργάνωτες παραλίες που είχαν αρκετές οικογένειες και όχι πάρα πολύ κόσμο. Μία μέρα όμως, με την ανάγκη να απολαύσουμε την εξυπηρέτηση, πήγαμε σε μία παραλία με ξαπλώστρες, καφέ και πολύ όρεξη να χαλαρώσουμε όλη μέρα στη θάλασσα με τα παιδιά μας. Πράγματι απολαύσαμε κάθε λεπτό. Έπειτα από δύο ημέρες και αφότου γυρίσαμε στην Αθήνα παρατήρησα στην Ιόλη τη μικρή μου κόρη ετών 3 κάτι μικρά σπυράκια κόκκινα… Αμέσως την πήρα χωρίς καν να το σκεφτώ και πήγαμε απευθείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο καθώς μας καλύπτει η οικογενειακή ασφάλειά* και η διάγνωση δεν ήταν άλλη από τον γνωστό σταφυλόκοκκο.

Η γιατρός μας είπε πως είναι πιθανό η μόλυνση να προκλήθηκε εκείνη την υπέροχη ημέρα στην παραλία με τις ξαπλώστρες. Επίσης, ενημερώθηκα πως υπάρχει έξαρση λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο σε βρέφη και παιδιά, ειδικά το καλοκαίρι.

Τι έμαθα για τον σταφυλόκοκκο:

Ο σταφυλόκοκκος βρίσκει το καλοκαίρι, περισσότερο πρόσφορο το πεδίο για να «εισβάλλει» στον οργανισμό των παιδιών από το δέρμα τους, το οποίο λόγω εποχής είναι περισσότερο εκτεθειμένο, χωρίς πολλά ρούχα, είτε στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στον χώρο άθλησης, είτε στην πισίνα, στην παραλία, δηλαδή γενικά σε κοινόχρηστους χώρους. Τις δερματικές φλεγμονές και τις επιμολύνσεις τις ευνοούν η μεγαλύτερη εφίδρωση του δέρματος λόγω ζέστης, τα συχνά τσιμπήματα από έντομα, αλλά και η μεγαλύτερη κινητικότητα μικρών και μεγάλων σε δημόσιους χώρους και παραλίες.

Πώς προκαλείται:

Ο σταφυλόκοκκος προκαλείται από το αντίστοιχο βακτήριο (Staphylococcus aureus). Πολλοί υγιείς άνθρωποι μεταφέρουν αυτά τα βακτήρια στο δέρμα τους και στην μύτη τους χωρίς να αρρωσταίνουν. Αλλά όταν το δέρμα τρυπηθεί ή τραυματιστεί, το βακτήριο μπορεί να εισέλθει στο τραύμα και να προκαλέσει λοίμωξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος:

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μπορούν να εξαπλωθούν μέσω μολυσμένων επιφανειών και από άτομο σε άτομο. Τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τα βακτήρια αυτά από μια περιοχή του σώματός τους σε άλλη (ή να τα μεταφέρουν σε άλλους) μέσω βρώμικων χεριών ή νυχιών. Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο.

Τι κάναμε εμείς:

Εμείς, αφότου η μαμά και ο μπαμπάς περάσαμε λίγες στιγμές στενοχώριας που το πάθαμε και που η Ιόλη θα ταλαιπωρηθεί, ακολουθήσαμε κατά γράμμα την συνταγογράφηση του γιατρού μας με αντιβιοτικά και φυσικά ήμασταν έτοιμοι αν κρινόταν απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τη λοίμωξη σε νοσοκομείο (Είναι πιθανόν οι πιο σοβαρές λοιμώξεις να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομείο και μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγιστεί ένα απόστημα (ή σπυράκι με πύον) που δεν ανταποκρίνεται στην φροντίδα στο σπίτι).

Έπειτα κάναμε «μαθήματα προσωπικής υγιεινής» και μάθαμε πως:

  • Πλένουμε πάντα τα χεράκια μας πολύ καλά, με αντιβακτηριακό σαπούνι.
  • Για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της μόλυνσης, χρησιμοποιούσαμε κάθε πετσέτα μόνο μία φορά.
  • Βάζαμε ανελλιπώς την αντιβιοτική αλοιφή, που μας συνταγογράφησε ο γιατρός.
  • Καλύψαμε σημεία στο δέρμα με καθαρό επίδεσμο για να αποφύγουμε παραπάνω τριβή.

Και κάπως έτσι, μάθαμε τα πάντα για τον σταφυλόκοκκο και η συμβουλή μας είναι να ενημερώσετε το γιατρό κάθε φορά που το παιδί σας έχει μια περιοχή με κόκκινο, ερεθισμένο ή επώδυνο δέρμα, ειδικά εάν βλέπετε και υπόλευκα σπυράκια με πύον, ή αν το παιδί σας έχει πυρετό, ή αισθάνεται άρρωστο. Επίσης, καλέστε το γιατρό σας εάν οι μολύνσεις του δέρματος φαίνεται να περνούν από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο, ή εάν δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν ταυτόχρονα δερματικές λοιμώξεις. Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια που έχουμε και μας δίνει την ευχέρεια να επισκεφτούμε το νοσοκομείο όποτε υπάρχει ανάγκη να μας εξετάσει και να μας συμβουλεύσει ο γιατρός, τότε μπείτε εδώ και μάθετε περισσότερα για το νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας MINETTA Top Plus που μας παρέχει πλήθος καλύψεων και παροχών σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα.

Όσα αναφέρονται δεν αποτελούν οδηγίες. Είναι καθαρά η άποψη της προσωπικής εμπειρίας και ουδέποτε αποτελεί συμβουλή προς αντίστοιχα περιστατικά. Πάντοτε επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας ο οποίος κρίνεται ως ο μόνος κατάλληλος για διαγνώσει και να σας δώσει οδηγίες αντιμετώπισης