Το παιδί μου έγινε 10 ετών!
Συμπεριφορά και καθημερινή ρουτίνα.
Τα παιδιά στην ηλικία αυτή βαδίζουν γρήγορα προς την εφηβεία. Βέβαια εξακολουθούν να τρέχουν, να παίζουν και να πηδούν όπως ακριβώς έκαναν μικρότερα, αλλά μπορεί να δείξουν την ισορροπία και τον αυτοέλεγχο ενός εφήβου σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.
Πως είναι λοιπόν η ημέρα ενός δεκάχρονου παιδιού; Ενώ τα παιδιά όπως και οι ενήλικοι, έχουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, γεύσεις, και προσωπικότητα που διαμορφώνουν το ποιοι είναι και τι προτιμούν, ας δούμε τι μπορείτε να περιμένετε στις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παιδιού στα δέκα του χρόνια.
Είναι στα πρόθυρα της εφηβείας και προσπαθούν να φέρονται σαν έφηβοι. Σωματικά ψηλώνουν και αντιμετωπίζουν ήδη αλλαγές που προκαλούνται από την εφηβεία. Μπορούν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τον εαυτό τους και να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού, είναι σε θέση να χειριστούν αρκετά πράγματα μόνα τους, με λίγη επίβλεψη.
Τα δέκα χρόνια όμως είναι και μία εποχή αντιφάσεων. Ενώ μπορεί να φαίνονται και να ενεργούν σαν μεγαλύτερα, πολλές φορές δείχνουν μια ανώριμη συμπεριφορά. Δεν είναι ασυνήθιστο για το παιδί να μην θέλει δημόσιες αγκαλιές και φιλιά, όμως στο σπίτι αναζητά τα χάδια και τα φιλιά. Και ενώ θέλουν να είναι ανεξάρτητα, μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια και καθοδήγηση με την οργάνωση και την εφαρμογή ενός προγράμματος.
Διατροφή.
Στα δέκα χρόνια τους, πολλά παιδιά εξακολουθούν να προτιμούν τις διατροφικές συνήθειες με τις οποίες μεγάλωσαν. Αν τους είχε επιτραπεί να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα και να πίνουν ανθυγιεινά ποτά, τότε θα συνεχίσουν να προτιμούν αυτά τα τρόφιμα, ενώ αντίθετα τα άλλα θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μία υγιεινή διατροφή.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους γονείς να διαμορφώσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες, θρεπτικά γεύματα και σνακ στο σπίτι. Σιγουρευτείτε ότι έχετε πάντα στο σπίτι, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες και αποφύγετε τα πατατάκια, τη σόδα και τα γλυκά.
Οι γονείς μπορούν επίσης να διδάξουν τα παιδιά να κάνουν υγιεινές επιλογές στο σχολείο, όταν αγοράζουν κάτι, ή ακόμη καλύτερα να τους δίνουν από το σπίτι το φαγητό τους. Επίσης μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι, να τρώνε όλοι μαζί στο σπίτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώτε μαζί σαν οικογένεια έχει πολλά οφέλη όπως μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας στα παιδιά, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ακόμη και μειωμένο κίνδυνο για κάπνισμα, αλκοόλ ή ναρκωτικά.
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά στην ηλικία αυτή παρουσιάζουν διαφορές στην όρεξή τους. Μία ημέρα μπορεί να φάνε πολύ και την επόμενη να τσιμπήσουν κάτι. Σε γενικές γραμμές όμως έχουν όρεξη για φαγητό γιατί αναπτύσσονται πολύ.
Ύπνος.
Τα προβλήματα ύπνου της μικρής ηλικίας, είναι πλέον ξεπερασμένα. Όπως επίσης να βρέχουν το κρεβάτι το βράδι δεν είναι πλέον συχνό στην ηλικία αυτή.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που μπορεί να επηρεάσουν ένα δεκάχρονο παιδάκι να κοιμηθεί καλά. Προσοχή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στη τηλεόραση, στα video games, και στις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη ύπνου που με τη σειρά της θα επηρεάσει την απόδοσή και την προσοχή του στο σχολείο. Δύο ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Να είστε σίγουροι ότι κοιμάται αρκετά και ξεκουράζεται. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και τη γενική υγεία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Έτσι κάντε ότι μπορείτε για να εξασφαλίσετε καλό και αρκετό ύπνο για όλη την οικογένεια.
Μικροδουλειές
Τα παιδιά είναι συνήθως υπερήφανα για τις δουλειές που κάνουν στο σπίτι. Μπορούν να γεμίζουν το πλυντήριο πιάτων, και το πλυντήριο ρούχων, και να βοηθούν στην φροντίδα των κατοικίδιων ζώων.
Είναι επίσης μια καλή ιδέα να συμμετέχουν περισσότερο στη ρουτίνα του νοικοκυριού, όπως τα ψώνια. Έτσι θα μάθει να κάνει σωστές και υγιεινές επιλογές τροφίμων. Αν θέλετε μπορείτε να τους δίνετε ένα μικρό ποσό σαν πληρωμή για τη βοήθειά τους, αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν την εξοικονόμηση και τη διαχείριση των χρημάτων.
Αρχίσαμε με γενικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά και την καθημερινή ρουτίνα του δεκάχρονου παιδιού. Στη συνέχεια θα δούμε τη σωματική, συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική του ανάπτυξη.