Παιδικός σταθμός: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Παιδικός σταθμός: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά πριν από τον παιδικό σταθμό. Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο είναι πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή τόσο για εμάς όσο και για το παιδί μας. Πολλές φορές έχουμε ακούσει ένα παιδί να κλαίει γοερά φεύγοντας για τον παιδικό σταθμό.

Για τις περισσότερες οικογένειες είναι μια δύσκολη στιγμή. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις ανώδυνα:

1. Η δασκάλα αγαπάει το παιδί σας. Αγαπάει και φροντίζει κάθε ένα από τα παιδάκια που είναι στην ομάδα της και προσπαθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τα βοηθήσει να μεγαλώνουν καλά και να γίνουν λειτουργικά μέλη της κοινωνίας. Είναι πράγματι τρομακτικό να εμπιστεύεσαι το παιδί σου σε κάποιον άλλο, το καταλαβαίνουμε. Όμως, ο παιδικός σταθμός είναι χωρίς αμφιβολία ένα θαυμάσιο μέρος γεμάτο αγάπη και φροντίδα για τα πρώτα βήματα του παιδιού σας, έξω από την αγκαλιά της οικογένειά του.

2. Προσπαθήστε να συμμετέχετε ενεργά. Υπάρχουν πολλές μελέτες για το πόσο σημαντικό είναι για τους γονείς να έχουν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού τους. Αυτό μπορεί να γίνει με την συμμετοχή σας σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην τάξη του παιδιού σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Εάν η εργασία σας δεν το επιτρέπει, προσπαθήστε να διατηρήστε επαφή με την δασκάλα του και να βοηθάτε σε εκδηλώσεις μετά τη δουλειά σας. Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά τι είναι σημαντικό για σας. Αυτό λοιπόν που είναι σημαντικό για σας είναι και για εκείνα.

3. Απολαύστε το! Μία φίλη μας εξομολογείτε: «Νομίζω πως θα βάλω τα κλάματα όταν πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Δεν κλαίω εύκολα. Αλλά νομίζω ότι θα κλάψω γι’ αυτό το κομμάτι της ζωής μου που θα έχει τελειώσει. Ήταν ένα μακρύ, κουραστικό αλλά ταυτόχρονα υπέροχο ταξίδι. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να έχω λίγο χρόνο και για μένα. Και να ασχοληθώ με πράγματα που με ευχαριστούν χωρίς καμία διακοπή»!

4. Βρείτε φίλους. Στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, μπορείτε να κάνετε θαυμάσιες φιλίες. Δεν είναι το ίδιο όπως το γυμνάσιο ή το λύκειο. Εδώ υπάρχει μία «μικρή ζεστή» κοινωνία όπου γνωρίζεστε όλοι και όλοι μαζί μπορείτε να βοηθήσετε στα πρώτα κοινωνικά βήματα των παιδιών σας.

5. Από τώρα και στο εξής, θα είναι μια προσπάθεια συνεργασίας. Το σχολείο είναι βασικό μέρος της ζωής του παιδιού σας. Είστε και οι δύο στην ίδια πλευρά! Θέλετε το παιδί σας να επιτύχει. Μην αφήσετε ΠΟΤΕ το παιδί σας να σας ακούσει να μιλάτε άσχημα για το σχολείο του. Ασφαλώς μπορείτε να συζητήσετε με το σύζυγό σας ή με τους φίλους σας για την κατάσταση του σχολείου αλλά έχετε υπόψη σας ότι το σχολείο είναι για το παιδί σας η δεύτερη οικογένειά του. Πρέπει να ξέρουν ότι ο δάσκαλος είναι το σωστό πρόσωπο του σχολείου, πρέπει να τον ακούν και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακούμε με μεγάλη προσοχή τα παιδιά μας για το πώς φέρεται ο δάσκαλος, πως είναι τα πράγματα στην καθημερινή επαφή τους και να επέμβουμε, αν ποτέ χρειαστεί. Ο σεβασμός είναι μία μεγάλη αξία στη ζωή.

Ο παιδικός σταθμός είναι χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο βήμα. Ένα θαυμάσιο, τεράστιο βήμα για κάθε οικογένεια που αποχωρίζεται για πρώτη φορά το παιδί της.

Μην στενοχωριέστε και μην ανησυχείτε. Θα μάθουν τόσα πολλά πράγματα που θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Και κάτι πολύ σημαντικό. Σιγά – σιγά θα αρχίσουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις!