Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της στράτας για τα μωράκια;

Όταν ένα παιδάκι ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα, οι γονείς συχνά αναρωτιούνται εάν το μικρό τους πρέπει να χρησιμοποιήσει μία στράτα. Είναι καλό να ψάξουν οι γονείς για την σωστή ισορροπία της χρήσης της.

Πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι απαραίτητη η πλήρης απαγόρευση.

Η στράτα είναι ένα ενδιάμεσο βήμα μεταξύ του καροτσιού και την αρχή του μπουσουλίματος. Αλλά τι επιπτώσεις έχει η χρήση της στράτας στα βρέφη;

Από τη μία πλευρά, περιβάλλει το μωρό και με τους ιμάντες ασφαλείας προστατεύει το παιδί από την πτώση.

Επίσης με τις μικρές ρόδες που έχουν, επιτρέπουν στο μωρό να κινείται ελεύθερα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

3 πλεονεκτήματα για τη χρήση της στράτας.

Ενισχύει την αίσθηση της ανεξαρτησίας του παιδιού. Όταν αρχίζει να μπουσουλάει ή να προσπαθεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια, ασφαλώς οι γονείς παρακολουθούν κάθε του κίνηση. Και με κάποιο τρόπο, αυτή η προστατευτική αυτή πρόθεση τους, περιορίζει λίγο τις κινήσεις και την ανεξαρτησία του μικρού.

Ωστόσο τη στιγμή αυτή πρέπει να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια. Έτσι όταν χρησιμοποιεί την στράτα του δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς δίπλα του και το παιδί θα είναι πιο ανεξάρτητο. Η στράτα προσφέρει ασφάλεια και πωλείται με εγγυήσεις.

Οι γονείς έχουν περισσότερο καιρό για άλλες δραστηριότητες. Ένας από τους λόγους για του οποίους χρησιμοποιούν την στράτα, είναι γιατί χρειάζονται χρόνο για να κάνουν άλλα πράγματα. Δηλαδή τα απαραίτητα καθήκοντα γύρω από το σπίτι, όπως το μαγείρεμα, τον καθαρισμό, το σίδερο κ.λπ.

Προσφέρει διασκέδαση και ψυχαγωγία για τα μικρά παιδιά.

Αν πραγματικά το σκεφτείτε, η στράτα είναι σαν ένα παιχνίδι για το μωρό σας. Τα μικρούλια, καθώς μεγαλώνουν πειραματίζονται με τα πρώτα τους βήματα και απολαμβάνουν την αίσθηση της στροφής!

Και φυσικά η στράτα υπάρχει σε πολλά ωραία φωτεινά χρώματα και συχνά περιλαμβάνει μικρά παιχνιδάκια.

Έτσι με διάφορα σχήματα, χρώματα και ενσωματωμένους ήχους συμπληρώνει την μάθηση πολλών δραστηριοτήτων του μικρού.

Χωρίς αμφιβολία, οι αλληλεπιδράσεις του παιδιού με όλα αυτά τα αξεσουάρ συμβάλλουν στη γνωστική του ανάπτυξη.

3 μειονεκτήματα της χρήσης της στράτας.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε, η στράτα δεν διεγείρει την ικανότητα να περπατά. Γιατί όταν την χρησιμοποιεί δέχεται τεχνητή βοήθεια. Έτσι ότι κινήσεις κατορθώνει να πραγματοποιήσει με τη στράτα του δεν συγκρίνονται με το πραγματικό περπάτημα.

Με άλλα λόγια η στράτα δεν προκαλεί το παιδί αρκετά ώστε να κυριαρχεί στις κινήσεις του. Στηρίζει το βάρος του παιδιού, κάνοντας έτσι την εμπειρία του περπατήματος ατελή. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες μπορεί ακόμη και να προκληθούν κάποιες στρεβλώσεις.

Ενώ υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τη χρήση της στράτας, τα παιδάκια δεν μαθαίνουν να περπατούν μόνο με τη χρήση της. Βέβαια οι μύες των ποδιών προπονούνται αλλά με βοήθεια!

Επομένως, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη στράτα, προσέξτε το χρόνο της χρήσης της. Μην αφήνετε το παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη στράτα του ούτε πολύ συχνά. Το παιδί πρέπει να επιχειρήσει να περπατήσει χωρίς βοήθεια.

Η στράτα μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στο να αρχίσει το μωράκι να μπουσουλάει και να περπατήσει.

Η μετάβαση από το μουσούλισμα στο περπάτημα συμβαίνει τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι γονείς εφαρμόζουν τη χρήση της στράτας.

Μην ξεχνάτε ότι, αν και οι κινήσεις του μικρού σας είναι λίγο αδέξιες, είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της κινητικής ανάπτυξης του παιδιού.

Όταν λοιπόν το παιδί χρησιμοποιεί τη στράτα του, καθυστερεί αυτή τη μετάβαση και μπορεί ακόμη να καθυστερήσει την ανάπτυξή του.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επιτρέπουν στο παιδί να γνωρίσει και να αντιμετωπίσει κάθε αναπτυξιακό ορόσημο. Το περπάτημα δεν είναι απλώς θέμα κινητικότητας αλλά και μυϊκής ανάπτυξης.

Η στράτα το εμποδίζει να πέσει, όμως και αυτό είναι μέρος της ανάπτυξής του. Είναι αλήθεια ότι η πτώση μπορεί να το κάνει να χτυπήσει και για τους γονείς είναι μία αίσθηση κινδύνου και απώλεια ελέγχου. Όμως είναι μία εμπειρία που επιτρέπει στο παιδί να μάθει πώς να χειρίζεται τον εαυτό του όσο αφορά το περιβάλλον του και το δικό του βάρος.

Επομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στράτα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η υπερπροστασία αποτελεί επίσης εμπόδιο.

Φυσικά, πρέπει να είναι σίγουροι οι γονείς ότι το περιβάλλον του παιδιού δεν έχει κανένα κίνδυνο και βέβαια το προσέχουν συνεχώς. Χωρίς όμως να ξεχνούν ότι πρέπει να μάθει να περπατά και να αποκτήσει εμπιστοσύνη σε αυτή την καινούργια του ικανότητα.

Η σωστή χρήση της στράτας δεν αποτελεί κίνδυνο για το παιδάκι. Αν το επιθυμούν και οι γονείς. Πάντα με μέτρο.