Πώς μπορείτε να διευκολύνετε το μωρό σας να αρχίσει να περπατά

Tου Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή Στέλιου Μαντούδη

Τα περισσότερα νήπια αρχίζουν να περπατούν όταν κλείσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο, γιατί μας επιβεβαιώνει ότι το παιδί μεγαλώνει και είναι κινητικά αλλά και νευρολογικά υγειές και γερό.

Τα στάδια της κινητικής ανάπτυξης ακολουθούν την ίδια σειρά για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Γνωρίζουμε ότι ένα βρέφος κάθεται, πρώτα στην ηλικία των 6 μηνών ανεξάρτητο, σε καθιστή θέση.

Στη συνέχεια, μπουσουλίζει, μετά αρπάζεται από τα χαμηλά έπιπλα και έπειτα στηρίζεται όρθιο.

Τέλος, κάνει πλάγια μετατόπιση, στηριζόμενο από έπιπλο σε έπιπλο και μετά υποβασταζόμενο από τους γονείς. Σιγά σιγά, αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα ανεξάρτητο. Από τα πρώτα του βήματα μέχρι να αποκτήσει καλή ισορροπία και την ικανότητα του συντονισμού, μπορεί να χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός.

Mερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς να διευκολύνετε το νήπιο σας, στα πρώτα στάδια του βαδίσματος:

- Τοποθετήστε βαριά έπιπλα σε σημεία που να διευκολύνουν το νήπιό σας να στηριχτεί

- Διευκολύνετε το βάδισμα του μωρού σας, βάζοντάς του παπούτσια με σκληρή σόλα, ώστε να σταθεροποιούν το πέλμα και ο αστράγαλος. Μαθαίνουν να περπατούν πιο εύκολα, αν φοράνε παπούτσια

- Αποφύγετε τις περπατούρες στρογγυλού σχήματος με ρόδες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν υπερτονία στα πέλματα και να καθυστερήσει το παιδί να περπατήσει

- Μην αφήνετε πολύ ώρα το νήπιό σας σε παιδικά καθίσματα και καρεκλάκια γιατί υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης της μυϊκής ανάπτυξης

- Ενθαρρύνετε το μωρό σας να νιώσει αυτοπεποίθηση και σίγουρο για τις ικανότητες του. Να βρίσκεστε κοντά του και να το ενθαρρύνετε λεκτικά ώστε να προσπαθεί να μετακινηθεί

- Βεβαιωθείτε πως έχετε πάρει μέτρα ασφάλειας, απομακρύνοντας επικίνδυνα έπιπλα, σκάλες κ.α. σε μια πιθανή πτώση του

Η ισορροπία και ο συντονισμός των κινήσεων είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται το μωρό σας, προκειμένου να περπατήσει σωστά.

Όταν ένα βρέφος παρουσιάζει ήπια καθυστέρηση στην κινητική του εξέλιξη, από το πρώτο εξάμηνο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθεί αυτή η καθυστέρηση και στα υπόλοιπα στάδια. Τα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα, θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν μια ήπια καθυστέρηση στην κινητική τους εξέλιξη. Ανησυχούμε όταν ένα βρέφος δεν έχει περπατήσει μέχρι 17 μηνών.

Οι γονείς επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους και εκείνος θα τους κατευθύνει αν χρειάζεται να κάνουν μια αναπτυξιακή εκτίμηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γονείς αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να βρίσκονται δίπλα στο παιδί και με κάθε ευκαιρία να το ενθαρρύνουν να εξασκείται κινητικά σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

πηγη άρθρου: onmed.gr