Πώς τα μικρά παιδιά δεν θα έχουν πρόβλημα με το σώμα τους;

«Είμαι χοντρή»! «Είμαι άσχημος»! Λέξεις όπως αυτές είναι ενοχλητικές όταν ακούγονται από ένα 10χρονο παιδί ή έναν έφηβο. Αλλά σκεφτείτε να τις ακούτε από ένα μικρό παιδί της προσχολικής ηλικίας ή του νηπιαγωγείου. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για το βάρος και την εμφάνισή τους από πολύ μικρή ηλικία, και ότι αισθάνονται πολύ άσχημα γι’ αυτό.

Έρευνα γύρω από προβλήματα εικόνας του σώματος το 2016, διαπίστωσε ότι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τα πολύ μικρά παιδιά να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την εμφάνισή τους. Πιο αναλυτικά:

Το 24% των επαγγελματιών παιδικής φροντίδας ανέφεραν ότι παρατηρούν παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την εμφάνιση ή το σώμα τους.

Ένα 47% ανέφεραν ότι παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών είναι δυσαρεστημένα με το σώμα τους. 

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη φροντίδα παιδιών πιστεύουν ότι αυτά ανησυχούν για την εικόνα τους από πολύ νεαρή ηλικία. Φράσεις όπως «είναι χοντρός, ή χοντρή», είναι πολύ συνηθισμένες μεταξύ των παιδιών. Όπως επίσης η διαπίστωση του ίδιου του παιδιού ότι είναι χοντρό ή άσχημο.

Ένα 16% των εργαζομένων κοντά στα παιδιά δηλώνουν ότι πολύ συχνά ακούν ένα παιδί να λέει πόσο θα επιθυμούσε να ήταν τόσο όμορφο όπως κάποιο άλλο.

Και ένα μεγάλο επίσης ποσοστό επαγγελματιών παιδικής μέριμνας λένε ότι έχουν δει παιδιά να αρνούνται το φαγητό από τον φόβο μην παχύνουν.

Το 2015, μία μελέτη από την Common Sense Media (οργάνωση που λειτουργεί για να εκπαιδεύσει και να ενθαρρύνει τους γονείς, τους δασκάλους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μεγαλώνουν πολύ καλά και να ευημερούν, καθώς χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την τεχνολογία) διαπίστωσε ότι η εικόνα του σώματος αρχίζει να αναπτύσσεται σε πολύ νεαρή ηλικία και ότι οι εικόνες που επικεντρώνονται γύρω από το πώς κάποιος φαίνεται είναι στερεότυπες, μη ρεαλιστικές και μεροληπτούν με βάση το φύλο.

Η έρευνα εξέτασε τις υπάρχουσες μελέτες για το πώς αισθάνονται τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους και διαπίστωσαν ότι το ζήτημα αυτό γύρω από την εικόνα τους ξεκινά πολύ πριν την εφηβεία. Σχεδόν από τα 5 χρόνια τους αρχίζουν να λένε ότι θα ήθελαν να είναι πιο λεπτά. 

Μερικά εκπληκτικά ευρήματα από την έρευνα αυτή περιλαμβάνουν:

Περισσότερα από τα μισά κορίτσια και το ένα τρίτο των αγοριών ηλικίας 6 έως 8 ετών λένε ότι το ιδανικό τους βάρος θα έπρεπε να είναι πιο κάτω από ότι είναι τώρα. 

Στην ηλικία των 7 ετών ένα στα τέσσερα παιδιά έχει προσπαθήσει να κάνει κάποια δίαιτα. 

Το 41 τοις εκατό των κοριτσιών λένε ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φαίνονται πιο «cool»!

Και το 87 τοι εκατό των γυναικείων χαρακτήρων στην τηλεόραση ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών είναι κάτω από το μέσο βάρος.

Συμβουλές για τους γονείς.

Τα παιδιά μαθαίνουν για την εικόνα του σώματος και αναπτύσσουν ανησυχίες για την εμφάνισή τους, από μία ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των φίλων, των συνομηλίκων τους και των μέσων ενημέρωσης. Οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση της αίσθησης καλής εικόνας του σώματος στα παιδιά. 

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

Προσέξτε τα λόγια σας. 

Μην λέτε πράγματα όπως «αυτό το φόρεμα με παχαίνει πολύ» ή «δεν θέλω να το φάω γιατί θα παχύνω». Το παιδί σας ακούει και μαθαίνει από εσάς. Τα παιδάκια ηλικίας 5 έως 8 ετών που πιστεύουν ότι η μητέρα τους είναι δυσαρεστημένη με το σώμα της, είναι πολύ πιθανό να είναι και αυτά δυσαρεστημένα με το δικό τους σώμα.

Προσπαθήστε να μην εστιάσετε στην εμφάνιση.

Μη μιλάτε συχνά για την εμφάνιση των ανθρώπων και το σώμα τους. Αντίθετα δώστε προσοχή σε πιο σημαντικά πράγματα όπως το πόσο ευγενικό ή καλοσυνάτο είναι ένα άτομο, τι καλή συμπεριφορά που έχει και πόσο καλά εργάζεται.

Τονίστε την άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Προσπαθήστε, σαν οικογένεια, να κάνετε ενεργά πράγματα όπως διάφορες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, ποδήλατο, περιπάτους στο πάρκο. Όταν πηγαίνετε για ψώνια, αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν να διαλέξετε υγιή φρούτα και λαχανικά, να διαβάζετε μαζί τις ετικέτες των τροφίμων και να τους διδάξετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. 

Προσέξτε τα παιχνίδια τους.

Ρίξτε μια ματιά στις φιγούρες/ήρωες δράσης του γιου σας. Μήπως έχουν υπερβολικά διογκωμένους μυς;

Οι κούκλες στο δωμάτιο της κόρης σας έχουν αναλογίες που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατές; Προσπαθήστε να επεξεργαστείτε να διορθώσετε αυτά τα παιχνίδια ή τουλάχιστον να τα ισορροπήσετε με πιο ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του ανθρώπινου σώματος. Και ακόμη καλύτερα, προτιμήστε να παίξετε μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και να διαβάσετε υπέροχα παιδικά βιβλία.

Μιλήστε για το φύλο και τα στερεότυπα του σώματος στις διαφημίσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρακολουθήστε με τα παιδιά σας διαφημίσεις ή τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες που παρουσιάζουν γυναίκες με αφύσικα κοστούμια ή κάνουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα να φαίνονται δελεαστικά και μιλήστε μαζί τους για το τι είναι λάθος σε αυτές τις εικόνες. 

Περιοριστείτε την ώρα της οθόνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του χρόνου οθόνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών και να βελτιώσει την επίδοσή τους στο σχολείο.

Πείτε στα παιδιά να βλέπουν τις διαφημίσεις του πρόχειρου φαγητού που τώρα είναι γεμάτο το διαδίκτυο, κατανοώντας τι προσπαθούν να πουλήσουν και να μιλήσετε μαζί τους γιατί αυτά τα τρόφιμα είναι κακά για την υγεία τους.

Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα τα βοηθήσουν να έχουν ένα όμορφο, λεπτό και υγιές σώμα που φυσικά όλα θέλουν.