Πώς θα μάθει το παιδί να δένει τα κορδόνια του

Πώς θα μάθει το παιδί να δένει τα κορδόνια του

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία από την AVG, επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών ξέρουν να παίζουν παιχνίδια online, να χειρίζονται tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά μόλις ένα στα δέκα γνωρίζει πώς να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του.

Κι ενώ πολλοί θα σκεφτούν ότι είναι πλέον μεγάλη η εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο, εμείς αντιθέτως σκεφτήκαμε ότι για να ισορροπήσουν τα πράγματα… είναι καλύτερα να μάθουν τα παιδιά να δένουν τα κορδόνια τους.

Η πρώτη ερώτηση είναι σε ποια ηλικία είναι καλύτερα να ξεκινήσει η πρώτη απόπειρα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι γύρω στα έξι έτη το παιδί μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει να δένει μόνο του τα κορδόνια των παπουτσιών του. Να είστε όμως, προετοιμασμένοι. Αρκετά παιδιά, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες συντονισμού ή λεπτής κινητικότητας. Μην επιμείνετε, γιατί μπορεί να δυσανασχετήσουν σε τόσο έντονο σημείο που να λειτουργήσει αρνητικά.

Γιατί είναι σημαντικό στην εποχή του Velcro

Σαφώς τα παιδιά μπορούν να κάνουν και χωρίς κορδόνια.

Είναι άλλωστε, αμέτρητα τα μοντέλα παπουτσιών με velcro ακόμη και για εμάς τους γονείς. Δεν είναι όμως, τόσο απλό.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και κατακτούν περισσότερες δυνατότητες αυτοεξυπηρέτησης, τόσο αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή τους.

Θυμηθείτε με πόση περηφάνια ήθελε να περπατήσει ή να κρατάει μόνο του το κουτάλι για να φάει.

Και το δέσιμο των κορδονιών είναι μία σημαντική ευκαιρία να διδάξουμε στο παιδί εκτός από συντονισμό και λεπτή κινητικότητα, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση.

Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

«Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά» λέει η Μαριέλλα Αττιλιένι, Αντιπρόεδρος της Lelli Kelly και συμπληρώνει:

«Είναι δεδομένο ότι η χρήση των παπουτσιών με αυτοκόλλητα, αν και είναι μεγάλης άνεσης, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, καθυστερεί ή εμποδίζει την εκμάθηση της πράξης του δεσίματος των παπουτσιών, σημαντική, μαζί με άλλες, για τη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη και για τον καλό συντονισμό των κινήσεων.

Με άλλα λόγια το να κάνουμε τα πάντα πιο εύκολα δεν είναι και η πιο σωστή επιλογή».

Η μέθοδος Montessori

Θυμηθείτε την παλιά καλή μέθοδο Μοντεσσόρι, η οποία για να μάθει στα παιδιά να δένουν τα παπούτσια τους, είχε σκεφτεί τα καρέ δεσίματος:

Πρόκειται για μικρές ξύλινες κατασκευές, που αποτελούνται από λωρίδες για να βοηθήσουν τα μωρά με τους κόμπους και τα φιογκάκια.

Μπορείτε άνετα να κάνετε ένα στο σπίτι: φτάνει μια ξύλινη σανίδα (ένας μικρός άξονας μοριοσανίδας είναι αρκετός), γύρω από την οποία τυλίγετε ένα σχοινί.

Πάνω στο σχοινί αυτό δέστε λωρίδες αρκετά μακριές, με τις οποίες το παιδί να μπορεί να διασκεδάζει κάνοντας κόμπους. Στη συνέχεια όμως, είναι σημαντική η εξάσκηση, που επιτυγχάνεται μόνο χρησιμοποιώντας παπούτσια με κορδόνια.

Στο Internet μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικά παιχνίδια για τον συγκεκριμένο σκοπό, όπως αυτά σε σχήμα παπουτσιών και με εξογκώματα που βοηθούν το παιδί στην όλη διαδικασία.

Μπορείτε όμως, να τα κατασκευάσετε και μόνοι σας.

velchro

Σχεδιάστε το περίγραμμα των παπουτσιών του σε ένα χαρτόνι.

Μαρκάρετε τα σημεία που θα γίνουν οι τρύπες για να μπουν τα κορδόνια. Μπορείτε να ζωγραφίσετε τα παπούτσια για να μοιάζουν με τα δικά του ή για να μοιάζουν με αυτά… που θα ήθελε να έχει.

Περάστε μέσα από τις τρύπες δύο κορδόνια σε διαφορετικό χρώμα και αρχίστε την εξάσκηση. Δείξτε του πρώτα πώς γίνεται και μετά αφήστε το να πειραματιστεί και να δοκιμάσει.

Με πολλή υπομονή!

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αντικαταστήστε τα λεπτά κορδόνια με κάτι πιο χειροπιαστό για τα παιδιά.

Κορδόνια πιο μαλακά, πιο φαρδιά, αλλά όχι τόσο χονδρά ώστε να μην περνάνε από τις τρύπες.

Αποφύγετε δε, τα συνθετικά κορδόνια που γλιστράνε εύκολα από τα χέρια.

Ξεκινήστε με διπλό κόμπο πριν κάνετε τα ...αυτάκια του λαγού για να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει ένα γερό κράτημα.

Με ένα μαρκαδόρο κάντε σημάδια στα κορδόνια. Μαρκάρετε το σημείο που ενώνετε τις δύο άκρες για να γίνουν … τα αυτιά του λαγού.

Κάθε βράδυ όταν κοιμάται το παιδί επιβεβαιώστε ότι τα κορδόνια στα παπούτσια του είναι λυτά. Έτσι, το πρωί θα ξαναπροσπαθήσει!

 

Κόμπο κόμπο...Μαθαίνω να δένω τα κορδόνια μου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Μαίου 2015

 

Στείλε το με emailΕκτύπωσέ το

Μέγεθος του κειμένου  

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία από την AVG, επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών ξέρουν να παίζουν παιχνίδια online, να χειρίζονται tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά μόλις ένα στα δέκα γνωρίζει πώς να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του. Κι ενώ πολλοί θα σκεφτούν ότι είναι πλέον μεγάλη η εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο, εμείς αντιθέτως σκεφτήκαμε ότι για να ισορροπήσουν τα πράγματα… είναι καλύτερα να μάθουν τα παιδιά να δένουν τα κορδόνια τους.

Η πρώτη ερώτηση είναι σε ποια ηλικία είναι καλύτερα να ξεκινήσει η πρώτη απόπειρα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι γύρω στα έξι έτη το παιδί μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει να δένει μόνο του τα κορδόνια των παπουτσιών του. Να είστε όμως, προετοιμασμένοι. Αρκετά παιδιά, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες συντονισμού ή λεπτής κινητικότητας. Μην επιμείνετε, γιατί μπορεί να δυσανασχετήσουν σε τόσο έντονο σημείο που να λειτουργήσει αρνητικά.

Γιατί είναι σημαντικό στην εποχή του Velcro

Σαφώς τα παιδιά μπορούν να κάνουν και χωρίς κορδόνια. Είναι άλλωστε, αμέτρητα τα μοντέλα παπουτσιών με velcro ακόμη και για εμάς τους γονείς. Δεν είναι όμως, τόσο απλό. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και κατακτούν περισσότερες δυνατότητες αυτοεξυπηρέτησης, τόσο αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή τους. Θυμηθείτε με πόση περηφάνια ήθελε να περπατήσει ή να κρατάει μόνο του το κουτάλι για να φάει. Και το δέσιμο των κορδονιών είναι μία σημαντική ευκαιρία να διδάξουμε στο παιδί εκτός από συντονισμό και λεπτή κινητικότητα, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

«Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά» λέει η Μαριέλλα Αττιλιένι, Αντιπρόεδρος της Lelli Kelly και συμπληρώνει: «Είναι δεδομένο ότι η χρήση των παπουτσιών με αυτοκόλλητα, αν και είναι μεγάλης άνεσης, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, καθυστερεί ή εμποδίζει την εκμάθηση της πράξης του δεσίματος των παπουτσιών, σημαντική, μαζί με άλλες, για τη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη και για τον καλό συντονισμό των κινήσεων. Με άλλα λόγια το να κάνουμε τα πάντα πιο εύκολα δεν είναι και η πιο σωστή επιλογή».

Η μέθοδος Montessori

Θυμηθείτε την παλιά καλή μέθοδο Μοντεσσόρι, η οποία για να μάθει στα παιδιά να δένουν τα παπούτσια τους, είχε σκεφτεί τα καρέ δεσίματος: Πρόκειται για μικρές ξύλινες κατασκευές, που αποτελούνται από λωρίδες για να βοηθήσουν τα μωρά με τους κόμπους και τα φιογκάκια. Μπορείτε άνετα να κάνετε ένα στο σπίτι: φτάνει μια ξύλινη σανίδα (ένας μικρός άξονας μοριοσανίδας είναι αρκετός), γύρω από την οποία τυλίγετε ένα σχοινί. Πάνω στο σχοινί αυτό δέστε λωρίδες αρκετά μακριές, με τις οποίες το παιδί να μπορεί να διασκεδάζει κάνοντας κόμπους. Στη συνέχεια όμως, είναι σημαντική η εξάσκηση, που επιτυγχάνεται μόνο χρησιμοποιώντας παπούτσια με κορδόνια.

Στο Internet μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικά παιχνίδια για τον συγκεκριμένο σκοπό, όπως αυτά σε σχήμα παπουτσιών και με εξογκώματα που βοηθούν το παιδί στην όλη διαδικασία.

Μπορείτε όμως, να τα κατασκευάσετε και μόνοι σας.

Σχεδιάστε το περίγραμμα των παπουτσιών του σε ένα χαρτόνι. Μαρκάρετε τα σημεία που θα γίνουν οι τρύπες για να μπουν τα κορδόνια. Μπορείτε να ζωγραφίσετε τα παπούτσια για να μοιάζουν με τα δικά του ή για να μοιάζουν με αυτά… που θα ήθελε να έχει.

Περάστε μέσα από τις τρύπες δύο κορδόνια σε διαφορετικό χρώμα και αρχίστε την εξάσκηση. Δείξτε του πρώτα πώς γίνεται και μετά αφήστε το να πειραματιστεί και να δοκιμάσει. Με πολλή υπομονή.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Αντικαταστήστε τα λεπτά κορδόνια με κάτι πιο χειροπιαστό για τα παιδιά. Κορδόνια πιο μαλακά, πιο φαρδιά, αλλά όχι τόσο χονδρά ώστε να μην περνάνε από τις τρύπες. Αποφύγετε δε, τα συνθετικά κορδόνια που γλιστράνε εύκολα από τα χέρια.
  • Ξεκινήστε με διπλό κόμπο πριν κάνετε τα ...αυτάκια του λαγού για να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει ένα γερό κράτημα.
  • Με ένα μαρκαδόρο κάντε σημάδια στα κορδόνια. Μαρκάρετε το σημείο που ενώνετε τις δύο άκρες για να γίνουν … τα αυτιά του λαγού.
  • Κάθε βράδυ όταν κοιμάται το παιδί επιβεβαιώστε ότι τα κορδόνια στα παπούτσια του είναι λυτά. Έτσι, το πρωί θα ξαναπροσπαθήσει!