Πώς βλέπουν τα μωράκια τον κόσμο γύρω τους;

Μετά τη γέννησή τους τα μωράκια συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα ζωτικά τους όργανα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών τους. 

Στην αρχή της ζωής τους, τα μωρά περνούν πολύ χρόνο την ημέρα με τα μάτια κλειστά. Σιγά – σιγά θα ανακαλύψουν πως είναι το περιβάλλον τους. 

Τα ανθρώπινα όντα αρχίζουν σταδιακά να ενσωματώνουν δύο πράγματα από τη στιγμή που γεννιούνται: τα χρώματα και να εστιάζουν σε πράγματα που βλέπουν γύρω τους. 

Αυτές οι δύο δεξιότητες είναι που αναπτύσσονται από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Όταν οι γονείς αναρωτιούνται πως βλέπουν τα μωρά, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά ανακαλύπτουν σχήματα και χρώματα καθώς και κοντινά πρόσωπα. Ωστόσο, δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ σχημάτων και φόντου πέρα από 30 εκατοστά.

Πως βλέπουν τα μωράκια μεγαλώνοντας. 

Αμέσως μετά την γέννηση, μπορούν να δουν αλλαγές στο φως: διαύγεια, σκοτάδι και λάμψεις. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν επίσης να παρατηρήσουν ορισμένες προφανείς αντιθέσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην γνωρίζουν εάν τα μωρά βλέπουν χρώματα, ή μαύρο και άσπρο. 

Ένα σαφές σημάδι ότι τα μωρά βλέπουν αλλαγές ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι είναι ότι θα γυρίσουν το κεφαλάκι τους προς τα εκεί που προέρχεται το ερέθισμα. Επιπλέον, θα το κάνουν επίσης εάν το φως είναι πολύ έντονο.

Οι γονείς και οι γιατροί θα παρατηρήσουν ότι οι κόρες των ματιών τους συστέλλονται. Αυτό οφείλεται στην ακούσια αντίδραση της κόρης του ματιού τους στο φως, αντίδραση που έχουν τα νεογέννητα.

Όταν σκέφτεστε πως βλέπουν τα μωρά και τα πρώτα πράγματα που ανακαλύπτουν, δεν μπορείτε βέβαια να ξεχάσετε το πρόσωπο της μητέρας. Θα το αναγνωρίσουν όπως επίσης θα αναγνωρίσουν τη φωνή και την αφή της. Και χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που τα μωρά βρίσκουν ή πρέπει να βρουν.

Από τις δύο εβδομάδες, αυτό που κορυφώνει το ενδιαφέρον των παιδιών είναι τα αντικείμενα με μεγάλη αντίθεση. Προφανώς, το κόκκινο είναι το αγαπημένο τους χρώμα σε αυτό το στάδιο. Επίσης προσελκύονται από τα πρόσωπα και ειδικά τα μάτια των ανθρώπων.

Σιγά – σιγά βλέπουν και πιο μακριά. Αλλά θα εξακολουθήσουν να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν με τα δύο μάτια ταυτόχρονα.

Στους δύο μήνες, τα μωρά ενδιαφέρονται πολύ για τον κόσμο γύρω τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία, μπορούν να παρακολουθούν αντικείμενα με αργή κίνηση με τα ματάκια τους. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλη αυτή η εξελικτική διαδικασία συμβαδίζει με το αναπτυσσόμενο κεφάλι τους. Φυσικά αυτό διευκολύνει να βλέπουν περισσότερα πράγματα. 

Επικοινωνία με το περιβάλλον τους. 

Στις 10 εβδομάδες, τα μωρά ανακαλύπτουν τα χέρια τους, αναγνωρίζουν τους γονείς τους και αρχίζουν να βλέπουν λεπτομέρειες στα πράγματα. Σταδιακά, η φάση αυτή ξεκινά όταν αρχίζουν να συντονίζουν τα χέρια και τα μάτια τους. Απλώνουν το χεράκι για να αγγίξουν και να αρπάξουν ότι θέλουν. 

Όλες αυτές οι δεξιότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται τους επόμενους μήνες, όταν φτάσουν τους τέσσερις ή έξι μήνες, βλέπουν τα χρώματα πολύ καθαρά.

Στους έξι μήνες ανακαλύπτουν τις αποχρώσεις στο ίδιο χρώμα και το δείχνουν παίρνοντας ένα παιχνιδάκι ενός χρώματος και τοποθετώντας το δίπλα σε ένα άλλο του ίδιου χρώματος. Και στους επτά μήνες, έχουν ένα σταθερό βλέμμα και κοιτάζουν έντονα τα αντικείμενα. 

Η αντίληψη του βάθους και η ικανότητα παρακολούθησης ταχυτέρων αντικειμένων αναπτύσσονται επίσης σταδιακά. Περίπου ενός έτους, η όρασή τους έχει αναπτυχθεί σημαντικά. 

Μία εφαρμογή για τους ανήσυχους γονείς.

Υπάρχουν οι ανήσυχοι γονείς που θέλουν να ξέρουν περισσότερα πράγματα για την όραση του μωρού τους. Γι΄αυτό η Chicco ξεκίνησε το Color Research, μια εφαρμογή που προσομοιώνει τον κόσμο μέσω των ματιών του μωρού. 

Το «παιχνίδι» αποτελείται από ένα μεγεθυντικό φακό που τον κινείτε γύρω από την οθόνη για να δείτε τι βλέπουν τα μωρά. Η εφαρμογή έχει επιλογές για κάθε στάδιο ανάπτυξης. 

Παρόλο που μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβές, είναι πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για τους γονείς και όλους όσους έρχονται σε επαφή ή φροντίζουν τα μωράκια.