Πότε πρέπει να μετακινηθεί το μωρό από την κούνια στο κρεβάτι;

Πότε πρέπει να μετακινηθεί το μωρό από την κούνια στο κρεβάτι;

Δεν υπάρχει μία καθορισμένη ηλικία για να αντικαταστήσετε την κούνια του μωρού με ένα κανονικό κρεβάτι. Συνήθως αυτό γίνεται μεταξύ 1 ½ και 3 ½ χρονών. Είναι όμως προτιμότερο η αλλαγή αυτή να γίνει γύρω στα 3 χρόνια όχι πιο νωρίς.

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως την νύχτα σκαρφαλώσει και πηδήξει από την κούνια του, γι’ αυτό και προτιμούν το κρεβάτι. Δεν χρειάζεται όμως να βιαστείτε. Απλώς κατεβάστε το στρώμα της κούνιας πιο κάτω ώστε να μην μπορεί το μικρούλι σας να σκαρφαλώσει. Όλες οι κούνιες έχουν αυτή την ευκολία.

Ένας άλλος λόγος που ίσως κάνει τους γονείς να βιαστούν, είναι ο ερχομός του καινούργιου μωρού τους! Εάν αυτό συμβαίνει, είναι καλό, να πάει το παιδί στο καινούργιο κρεβάτι του τουλάχιστον 6 – 8 εβδομάδες πριν φτάσει το νεογέννητο. Έτσι, θα έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί στο καινούργιο του κρεβάτι, χωρίς να ζηλέψει που το αδελφάκι του κοιμάται στην κούνια του. Επίσης θα μπορούσε το νεογέννητο να κοιμηθεί σε μία ψάθινη κούνια μέχρι τους τρεις ή τέσσερις πρώτους μήνες του. ΄Ετσι δεν θα αναστατωθεί και το μεγαλύτερο παιδάκι σας.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο να αλλάξει κρεβάτι, μην το κάνετε για δική σας ευκολία. Πολλοί γονείς διαπίστωσαν εκ των υστέρων, ότι θα ήταν πολύ πιο απλό να δανειστούν ή ακόμη και να αγοράσουν μία μικρή κούνια για το καινούργιο μωράκι και όχι να βγάλουν το μεγαλύτερο παιδί από την κούνια του πριν αυτό να είναι έτοιμο.Μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Άλλο προσαρμόζεται εύκολα σε κάποια αλλαγή, άλλο όχι.

Περιμένοντας το καινούργιο αδελφάκι του, το μικρό σας μπορεί να θεωρεί πολύ «δικά» του τα παιχνίδια, τα πράγματα του και ιδίως την κούνια του. Ενώ αντίθετα, τα δεύτερα παιδάκια δεν έχουν πρόβλημα με την αλλαγή, γιατί θεωρούν ότι φεύγουν από την κούνια του μωρού και πηγαίνουν πια στο κρεβάτι για μεγάλα παιδιά.

Για να διευκολύνετε την κατάσταση, βάλτε το νέο κρεβάτι, στον ίδιο χώρο που ήταν η κούνια του, αφήστε το παλιό του πάπλωμα ή κουβέρτα και βέβαια τοποθετήστε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα για να μην πέσει από το κρεβάτι.

Ψωνίστε μαζί του σεντόνια με τους αγαπημένους του ήρωες, μιλήστε του με ενθουσιασμό για το καινούργιο κρεβάτι του για «μεγάλα παιδιά» και αφήστε το να καμαρώνει δείχνοντας ότι πια μεγάλωσε και κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι!
Αν έχετε χρόνο και δεν είστε κουρασμένοι, μπορείτε να κάνετε ένα πάρτι για το «καινούργιο κρεβάτι» προσκαλώντας τους φίλους και τους παππούδες και γιαγιάδες.

Στην αγορά υπάρχουν πολύ όμορφα παιδικά κρεβάτια που έχουν σχήμα αυτοκινήτου, τρένου ή ροζ χρώμα για τα κοριτσάκια. Αυτά σίγουρα θα αρέσουν σε όλα τα παιδάκια. Συγχρόνως είναι και ασφαλή, έχουν όλα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Εάν δείτε ότι δεν είναι ευχαριστημένο με αυτή την αλλαγή, δώστε του λίγο χρόνο. Μετά από μερικές ημέρες αν δεν
αλλάξει, πρέπει να πάει πάλι πίσω στην κούνια του. Απλά δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Χρειάζεται κάποιος χρόνος, για να καταλάβουν τα παιδιά ότι το καινούργιο μεγάλο κρεβάτι τους έχει όρια που πρέπει να μένει σε αυτά. Εάν αργεί να κοιμηθεί, σηκώνεται πολλές φορές από το κρεβάτι ή τριγυρίζει στο σπίτι, πολύ πιθανόν, δεν είναι ακόμη έτοιμο για την μεγάλη αλλαγή! Όπως κάνουμε και με την τουαλέτα, μερικές φορές, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επαναφέρουμε την πάνα, έτσι και στην περίπτωση αυτή να κοιμηθεί πάλι στην κούνια του. Μην ανησυχείτε, προσπαθήστε λίγο αργότερα. Απλά να είστε σίγουροι ότι δεν παρουσιάζετε την επιστροφή του παιδιού στην κούνια, σαν τιμωρία ή βήμα προς τα πίσω στην ανάπτυξή του.

Τέλος, να θυμάστε ότι η μετάβαση του μικρού σας από την κούνια στο κρεβάτι είναι ένα ορόσημο και στην δική σας ζωή! Είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το μωρό σας μεγαλώνει.

Σκεφτείτε την στιγμή που φτιάχνατε την κούνια για το μικρό σας και τώρα κοιμάται σε κρεβάτι. Αξίζει να το γιορτάσετε!!!