Το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας!

Το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας!

Ελάτε να δούμε πότε να περιμένετε αυτό το πρώτο χαμόγελο που θα σας κάνει να λιώσετε!

Την πρώτη φορά που θα αντικρίσετε το χαμόγελό του, όλες οι άγρυπνες νύχτες, οι πρωινές αδιαθεσίες το άγχος του τοκετού, ξαφνικά καταλαβαίνετε ότι άξιζαν τον κόπο ένα εκατομμύριο φορές.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο γλυκό από το προσωπάκι ενός βρέφους φωτισμένο με ένα χαμόγελο απόλαυσης. Το χαμόγελο του είναι επίσης ένα σημάδι της αυξανόμενης κοινωνικής δεξιότητας του μωρού. Τώρα που σιγά - σιγά πηγαίνει από το να κοιμάται πολύ σε μία κοινωνική, ακαταμάχητη προσωπικότητα.

Πότε να το περιμένετε

Πιθανόν να έχετε ήδη ακούσει από τη μητέρα σας, την πεθερά σας, τον παιδίατρο ή την φίλη σας που έχει ήδη παιδάκι, ότι τα χαμόγελα του βρέφους είναι απλά μορφασμός, μέχρι να συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα. Δυστυχώς έχουν δίκαιο. Όμως τα μωράκια έχουν πράγματι κάποιους λόγους για να χαμογελούν. Αισθάνονται άνετα, είναι έτοιμα να κοιμηθούν ή κάνουν τσίσα. Όποιος και αν είναι ο λόγος για το χαμόγελο αυτό, απολαύστε το. Ποιος θα μπορούσε να σας κατηγορήσει;

Πριν προλάβει να σας δώσει το πρώτο ολοκληρωμένο κοινωνικό χαμόγελό του, θα παρατηρήσετε ότι κάνει πολλές δοκιμές για να διαπιστώσει πως κινείται το στόμα του. Το πρώτο πραγματικό χαμόγελο θα γίνει μάλλον κάποια στιγμή μεταξύ της 4ης και 6ης εβδομάδας από τη γέννησή του. Και θα είναι πιθανότατα η απάντηση ότι αναγνώρισε κάποιον πολύ ιδιαίτερο, τη μαμά ή τον μπαμπά. Τότε θα χρησιμοποιήσει όλο το προσωπάκι του όχι μόνο το στόμα. Θα παρατηρήσετε τη διαφορά όταν το δείτε.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να το ανακαλύψει

Πάρτε το αγκαλιά, χαμογελάστε, μιλήστε μαζί του και παίξτε, όσο πιο συχνά μπορείτε. Δεν θα το κακομάθετε. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη που έχουν πολύ στοργή και φροντίδα από πολύ νωρίς, αναπτύσσονται γρηγορότερα, έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και είναι πιο κοινωνικά. Έτσι αν ανυπομονείτε να δείτε αυτό το πρώτο του χαμόγελο, κάντε λίγο υπομονή, και χαμογελάστε του, σαν να είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο, γιατί στην πραγματικότητα είναι.

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε

Όπως ακριβώς ορισμένοι ενήλικες χαμογελούν πιο εύκολα, το ίδιο είναι και τα μωρά. Αν το δικό σας είναι ενός μηνός και δεν σας χαμογελά μην ανησυχείτε. Το πρώτο πραγματικό χαμόγελο ακόμη και στα πιο ευτυχισμένα μωράκια μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 4ης  εβδομάδας και στην ηλικία των 4 μηνών.  

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η καθυστέρηση αυτή, θεωρείται ένας πρώιμος δείκτης για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Και ενώ αυτό είναι αλήθεια, μια καθυστέρηση στο να χαμογελά είναι πολύ σπάνια το μόνο σύμπτωμα για τη διαταραχή αυτή.

Εάν το μικρό σας, δεν χαμογελά ενώ ήδη είναι 4 μηνών, όμως κάνει ήχους, κάνει επαφή με τα μάτια και ανταποκρίνεται στις λεκτικές και οπτικές ενδείξεις σας, απλά δεν θα είναι μία γελαστή προσωπικότητα, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο της εξέλιξής του. Συζητήστε με τον παιδίατρο για τις ανησυχίες σας.

Τι να περιμένετε σε λίγο

Την ίδια περίπου περίοδο που θα δείτε τα πρώτα χαμόγελα του μωρού σας, θα αρχίσει μάλλον να εξασκεί και τους πρώτους ήχους που σε λίγο καιρό θα καταλήξουν στα πρώτα γέλια του!!!

Απολαύστε το με την καρδιά σας.