pseires hedrin

Ψείρες. Ένα τόσο δα πλασματάκι που προκαλεί πανικό!

Όταν ένας γονέας ακούσει από τη δασκάλα του σχολείου πως το παιδί του είτε προσχολικής ή σχολικής ηλικίας έχει ψείρες, παθαίνει πανικό. 

Ψείρες μπορεί να κολλήσει κάθε παιδικό κεφάλι, είτε έχει μακριά είτε κοντά μαλλιά, είτε είναι καθαρό ή βρώμικο. Ερωτήματα όπως: πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει το παιδί μου ψείρες ή πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές ή πώς να τις αποφύγουμε είναι πολύ συχνά από τους γονείς προς τους παιδίατρους όταν ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. 

Τι είναι όμως οι ψείρες;

Είναι έντομα που έχουν έξι πόδια που καταλήγουν σε δαγκάνες. Η ψείρα έχει μέγεθος μεταξύ 2 mm και 4 mm κατά την ενηλικίωση. Η ψείρα κεφαλής, ζει στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων, αγαπημένη κατοικία της είναι ο λαιμός και γύρω από τα αυτιά, τα δύο μέρη του κεφαλιού με την λιγότερη ζέστη. Στις ψείρες αρέσουν οι δροσερές θερμοκρασίες μεταξύ 28 ° C και 32 ° C.  Μια ψείρα μπορεί να ζήσει μεταξύ 6-8 εβδομάδες. Η ψείρα είναι ένα έντομο που τρέφεται με απομύζηση αίματος.  Η ψείρα κεφαλής τρέφεται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα και  γίνεται κόκκινη όταν φάει το γεύμα της. Υπάρχουν θηλυκές και αρσενικές ψείρες. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά.  Χάρη σε ένα είδος κόλλας οι κόνιδες και τα αυγά είναι σταθερά προσκολλημένα κοντά στη ρίζα των μαλλιών, περίπου 1 cm από το τριχωτό της κεφαλής.

Κάθε θηλυκή ενήλικη ψείρα μπορεί να γεννήσει 3-7 αυγά την ημέρα για 30 ημέρες.  Η προσβολή μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα!  Μετά από 7 ημέρες το αυγό σκάει απελευθερώνοντας μια νύμφη, που θα μετατραπεί σε 9-10 μέρες σε μια ενήλικη ψείρα που μπορεί με τη σειρά της να αναπαραχθεί.  Κόνιδα είναι το άδειο αυγό ή το αυγό που το έμβρυο δεν έχει επιζήσει. Οι  κόνιδες και τα αυγά παραμένουν κολλημένα στα μαλλιά εκτός αν απομακρυνθούν. 

Η ψείρα  έχει πόδια σαν γάντζους που της επιτρέπει να προσκολλάται στην τρίχα και να αντιστέκεται στο βούρτσισμα των μαλλιών, στις κινήσεις της κεφαλής και σε άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να την κάνουν να πέσει,  κυρίως όμως τα χρησιμοποιεί για να μετακινείται από το ένα κεφάλι σε άλλο.  

Πιστεύουμε ότι οι ψείρες μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής. Οι ψείρες δεν πετούν, αλλά μετακινούνται με τα πόδια τους πολύ γρήγορα (μπορούν να διανύσουν 23 εκατοστά ανά λεπτό, πράγμα το οποίο παλιά είχε οδηγήσει στο να πιστεύουμε ότι ήταν σε θέση να πηδήξουν). 

Έτσι λοιπόν, αγαπημένο «μέσο μεταφοράς» για τα «τρομερά αυτά έντομα» είναι η άμεση επαφή μεταξύ των παιδιών ή μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.  

Πρόληψη της φθειρίασης: 

Ο τακτικός έλεγχος του κεφαλιού του παιδιού σας είναι η πιο απλή πρόληψη κατά της μόλυνσης. Είναι σημαντικό επίσης το σχολείο να ανακοινώνει την εμφάνιση των ψειρών στους γονείς, για να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως χτένισμα με λεπτή χτένα, χρήση προϊόντων πρόληψης, όπως το Σπρέι conditioner Hedrin Protect & Go που είναι εύκολο στη χρήση, προλαμβάνει τη φθειρίαση, έχει άρωμα μάνγκο-πορτοκάλι που γεμίζει φρεσκάδα τη διάθεσή μας και παράλληλα δρα και σαν conditioner ξεμπερδεύοντας τα μαλλάκια του παιδιού μας. Άρα και πρόληψη και φροντίδα!

Το σύμπτωμα που πρέπει να μας υποψιάσει για την ύπαρξη ψειρών είναι η φαγούρα στο κεφάλι του παιδιού. Συνεπώς ένα παιδί που ξύνει συνεχώς το κεφάλι του ίσως έχει ψείρες. Ο πιο αποτελεσματικός  τρόπος  είναι να περάσουμε μια πολύ λεπτή χτένα (την περίφημη χτένα για ψείρες) σε βρεγμένα  μαλλιά. 

Πού να ψάξω για τις ψείρες; 

1. Κοντά στο τριχωτό της κεφαλής

2. Πίσω από τα αυτιά

3. Πάνω από το λαιμό

4. Στην κορυφή του κεφαλιού

Ωχ! Κολλήσαμε! τι κάνουμε τώρα; 

Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για να απαλλαγούμε από τις  ψείρες και τα αυγά τους  όπως τα προϊόντα Hedrin καθώς έχουν φυσική και όχι χημική δράση και υπάρχει διαφορετικό προϊόν ανάλογα με τις ανάγκες μας. 

Κάνετε αμέσως την εφαρμογή του προϊόντος μόλις βρείτε ψείρες ή αυγά στο κεφάλι του παιδιού σας. 

Hedrin Solution: Το μοναδικό προϊόν στην αγορά που είναι κατάλληλο από 6 μηνών. H λοσιόν δρα σε 1 ώρα. Επαναλάβετε την εφαρμογή μετά από 7 ημέρες για τυχόν αυγά που στο μεταξύ εκκολάφθηκαν.

Hedrin Plus: Ένα προϊόν με γρήγορη δράση, σε 15 μόλις λεπτά. Κλινικά αποδεδειγμένο ότι σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους.

Hedrin Treat & Go: Η εύκολη λύση, ιδανική για παιδιά που θέλουν απλά να βγουν έξω και να παίξουν. Όταν στεγνώσει, παραμένει στα μαλλιά των παιδιών ενώ παίζουν, πηγαίνουν στο σχολείο ή κοιμούνται. Απαιτούνται δύο εφαρμογές, σε διάστημα 7 ημερών.

Σπρέι conditioner Hedrin Protect & Go: εύκολο στη χρήση, προλαμβάνει τη φθειρίαση, έχει άρωμα μάνγκο-πορτοκάλι που γεμίζει φρεσκάδα τη διάθεσή μας και παράλληλα δρα και σαν conditioner ξεμπερδεύοντας τα μαλλάκια του παιδιού μας. Άρα και πρόληψη και φροντίδα!

Μανούλες μην πανικοβάλλεστε! Η λύση είναι απλή και η πρόληψη απλούστερη!