Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να κάνουν μπάνιο μόνα τους;

Πότε το μικρούλι σας που δεν είναι πλέον μικρούλι θα κλείσει την πόρτα, όταν είναι η ώρα να κάνει το μπάνιο του; Είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς σηματοδοτεί την αρχή της ανεξαρτησίας του παιδιού μας. 

Φυσικά πρέπει να εξετάσουμε πρώτα ορισμένα σημεία προτού τους το επιτρέψουμε. 

Όταν πλένουμε τα παιδιά μας, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι αισθάνονται την ανάγκη να καθαρίσουν μόνα τους το σώμα τους. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι έως ότου αναπτυχθούν πλήρως οι κινητικές τους ικανότητες, δεν θα τα καταφέρουν καλά. Υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος. 

Έτσι πότε θα πρέπει να τα αφήσουμε να πλυθούν μόνα τους;

Ξεκινώντας από τα έξι χρόνια τους μπορούν να αρχίσουν να πλένονται χωρίς επίβλεψη. Βέβαια αυτή είναι απλά μία εκτίμηση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την ατομική ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

Πολλά παιδάκια στην ηλικία των τεσσάρων ετών μπορούν να γδυθούν μόνα τους,να πλένουν τα χέρια τους ίσως και να ξεβγάλουν τα μαλλιά τους. Όμως στην ηλικία των έξι ετών μπορούν να ολοκληρώσουν όλη τη διαδικασία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγιεινής τους.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα διδάξουμε πώς να πλένονται βήμα προς βήμα. Όπως επίσης πρέπει να τους μιλήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Τι πρέπει να ξέρει το παιδάκι;

Πείτε τα όλα από την αρχή. Μην παραλείψετε κανένα βήμα. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι ορισμένες έννοιες είναι κατανοητές, πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν ακόμη για τον κόσμο γύρω τους.

Αναφέρετε όλες τις σημαντικές περιοχές που πρέπει να καθαρίσει: το λαιμό, τους αγκώνες, τα αυτιά, το στήθος, τις γάμπες τα πόδια και όλες τις άλλες ευαίσθητες περιοχές. Εξηγήστε ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι τα μάτια, όπου δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ σαπούνι ή σαμπουάν. Έτσι όταν σαπουνίζουν το πρόσωπο ή λούζουν τα μαλλιά τους, πρέπει να προσέχουν να μην αφήνουν αυτά τα προϊόντα να μπουν στα μάτια τους.

Μιλήστε για τον κίνδυνο να χτυπήσουν. Δεν κάνουμε καμία απότομη κίνηση μέσα στο μπάνιο. Δεν παίζουμε.

Δείξτε τους τη σωστή ποσότητα των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσουν για να λούσουν και να ξεβγάλουν τα μαλλιά τους. Έτσι θα μάθουν για την οικονομία στο σπίτι και να μην είναι σπάταλα. 

Βασικά μέτρα ασφαλείας. 

Οι γονείς πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού. Γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ζεματιστεί. 

Για να αποφύγετε το πέσιμο στο ντους, μπορεί να φοράει ελαφρά σανδάλια ή ακόμη καλύτερα να έχετε ένα ειδικό χαλάκι στο πάτωμα του ντους ή της μπανιέρας που δεν γλιστράει. Άλλη μία ιδέα είναι το μικρό σκαμνάκι που μπορεί να καθίσει και να πλύνει κάποιες πιο δύσκολες περιοχές όπως για παράδειγμα τα πόδια του.

Πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα είδη κοντά του, όπως το σαπούνι, το σφουγγάρι, το σαμπουάν και το μαλακτικό. Όλα αυτά κοντά του, χωρίς να χρειάζεται να βγει από το ντους ή να κάνει περιττές κινήσεις. 

Ακόμη κάποιες συμβουλές για την ασφάλειά του. 

Αφαιρέστε τυχόν επικίνδυνα στοιχεία από το χώρο του μπάνιου και του ντους. Όπως τα ξυραφάκια. 

Αφήνετε πάντα την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή. Μην αφήσετε το παιδί να την κλειδώσει. 

Όσο κάνει το μπάνιο του, μείνετε κοντά.  

Και ρωτάτε αν είναι όλα εντάξει. 

Ζητήστε να σας ενημερώσει όταν τελειώσει ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε να βγει. Έτσι αποφεύγετε τυχόν γλίστρημα. 

Εάν η υποδομή του μπάνιου το επιτρέπει, και το παιδί βγαίνει μόνο του, μην ξεχάσετε να έχετε πάντα ένα χαλάκι έξω από το ντους για να πατήσει για επιπλέον ασφάλεια. 

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τα δικά τους προϊόντα μπάνιου, κατάλληλα για την ηλικία τους και βέβαια να είναι συμβατά με τον τύπο του δέρματός τους. Μην τα αφήσετε να χρησιμοποιούν άλλο σφουγγάρι εκτός από το δικό τους. Αυτά τα είδη πρέπει να είναι αυστηρά για προσωπική χρήση.