Τα κατάλληλα ρούχα για να μάθει το παιδί σας να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα.

Τα κατάλληλα ρούχα για να μάθει το παιδί σας να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα.

Το παιδί σας, έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι μεγάλωσε και θέλει να χρησιμοποιεί και αυτό την τουαλέτα. Πως μπορείτε να το βοηθήσετε; Κάντε τα πράγματα όσο πιο εύκολα μπορείτε, διαλέγοντας τα κατάλληλα ρούχα.

Έχει έρθει η ώρα του παιδιού σας (γύρω στα δύο χρόνια του) να αρχίσετε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα μόνο του. Ψωνίσατε ένα γιογιό που του άρεσε πολύ. Διαβάσετε και βιβλία και αισθάνεστε πανέτοιμη. Όμως πριν αρχίσετε, βεβαιωθείτε ότι το αγοράκι ή το κοριτσάκι σας φοράει ρούχα που μπορεί εύκολα να κατεβάσει και να ανεβάσει μόνο του.

Να λοιπόν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Πείτε όχι στα κουμπιά …στις ζώνες και σε ότι άλλο πρέπει να λύσουν. Ακόμη και αν μπορεί το παιδί μόνο του να ξεκουμπωθεί ή να ανοίξει το φερμουάρ του, δεν θα του είναι εύκολο να το κάνει την ίδια στιγμή που θα προσπαθεί να καθίσει στο γιογιό του.

Διαίρεσε και βασίλευε. Φυλάξτε στο ράφι τα φορμάκια του και ντύστε το με μία μπλούζα και παντελόνι. Ακόμη και αν το όμορφο αυτό κομμάτι δεν είναι δύσκολο να το ξεκουμπώσει, θα πάρει αρκετή ώρα στο παιδί σας να το βγάλει για να χρησιμοποιήσει το γιογιό του.

Να είστε ευέλικτες. Διαλέξτε παντελόνια ή σορτς με λάστιχο στη μέση που είναι εύκολο να το κατεβάσει ή να το ανεβάσει. Το κοντό παντελόνι και οι κάλτσες είναι ιδανικά ρούχα για την περίπτωση αυτή, αλλά υπάρχουν και ωραιότατα τζιν με λάστιχο στη μέση.

Η φούστα είναι η λύση. Στην ηλικία των δύο με τριών ετών τα κορίτσια αρχίζουν να διαλέγουν τα ρούχα τους. Τώρα είναι η ώρα να τα αφήσετε να φορούν την όμορφη φούστα που αγαπούν, γιατί έτσι έχουν να ασχοληθούν μόνο με το εσώρουχό τους. Το φόρεμα, είναι επίσης ιδανικό για το χειμώνα με ένα χοντρό καλσόν, γιατί θα πρέπει απλά να το τραβήξει προς τα πάνω.

Αφήστε τα παπούτσια. Σε μερικά παιδιά τους αρέσει να τα βγάζουν όλα όταν πάνε στην τουαλέτα. Έτσι, όταν είστε στο σπίτι, αφήστε το μικρό να πάει ξυπόλυτο, ώστε να μπορέσει εύκολα να βγάλει τελείως το παντελόνι αν θέλει.

Προσέξτε τα εσώρουχά του. Τα εσώρουχα είναι ένα βασικό κομμάτι του ρουχισμού του, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι άνετα και καλής βέβαια ποιότητας. Προτιμήστε τα βαμβακερά που ταιριάζουν όμορφα στο κορμί του ιδίως στη μέση. Υπάρχουν εσώρουχα που είναι ενισχυμένα στον καβάλο για να συγκρατήσουν ένα μικρό ατύχημα.

Όσο για τα χρώματα: Τα λευκά εσώρουχα είναι πιο πρακτικά, γιατί μπορούν να καθαρίσουν πιο εύκολα μετά από ένα ατύχημα. Αλλά είναι καλό να αφήσετε το παιδάκι να διαλέξτε από μία ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων αυτό που του αρέσει περισσότερο.

Ξεχάστε τελείως τα ρούχα. Σοβαρά. Αφήνοντας το παιδί σας να τρέχει γυμνό στο σπίτι, ιδίως αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να συνηθίσει την τουαλέτα. Απλά τοποθετείστε το γιογιό του σε μια γωνιά του σπιτιού, όπου μπορεί εύκολα και γρήγορα να φτάσει αν θέλει να ουρήσει ή να κάνει κακά του.

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα είναι μία περίοδος που χρειάζεται υπομονή από τους γονείς. Είναι όμως και η περίοδος που το μικρούλι σας μεγαλώνει, δεν θέλει πια να αισθάνεται βρώμικο και ασφαλώς χρειάζεται τη βοήθεια σας.