Τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα προσεκτικά;

«Πρόσεχε». Σκεφτείτε! Το είπατε σήμερα στο παιδί σας; Και πόσες φορές; 

Ασφαλώς και ναι! Όπως όλες οι μητέρες!

Αυτή η «γεμάτη καλοσύνη» φράση χρησιμοποιείται επανειλημμένως  (μέχρι υπερβολής) στο σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω, ναι χωρίς αμφιβολία. Αγαπάμε τα παιδιά μας με κάθε κύτταρο της ύπαρξής μας. Το ένστικτο της μαμάς αρκούδας είναι πραγματικό!

Αλλά, πότε η προστασία των παιδιών μας γίνεται πιο επικίνδυνη από το να κάνουμε πίσω και να επιτρέψουμε την εξερεύνηση; Πότε η επιμονή μας για να αποφευχθεί ένα χτυπημένο γόνατο γίνεται πιο επικίνδυνη από το ίδιο το χτύπημα;

Λέγοντας στα παιδιά μας «να είστε προσεκτικοί» κάθε φορά που δοκιμάζουν κάτι που μας κάνει να νιώθουμε άβολα στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν τα εμπιστευόμαστε και ότι δεν είναι ικανά. Δεν τα προστατεύει απαραίτητα από το να πάθουν κάτι, να πέσουν, να χτυπήσουν κ.λπ.

Ας εξετάσουμε για ένα δευτερόλεπτο πώς μοιάζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά, περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πτώση, ένα καρούμπαλο, ένα κόψιμο, σωστά; 

Δραστηριότητες που προκαλούν ένα συναισθηματικό χάος ή ένα φυσικό χάος είναι αυτές που φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν όλες οι μανούλες. Και ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει; Η μητρότητα είναι κουραστική!

Αλλά ας αναρωτηθούμε, μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα όταν κάνουμε κάτι μόνοι μας, αν και με κάποια λάθη ή μαθαίνουμε περισσότερα όταν κάποιος το κάνει για μας και το κάνει τέλεια;

Όπως και εμείς, τα παιδιά μας μαθαίνουν καλύτερα από τις εμπειρίες τους. Είναι καθήκον μας ως γονείς να αφήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους, και το κάνουν αυτό καλύτερα, εξερευνώντας και αλληλεπιδρώντας πραγματικά με αυτό.     

Λοιπόν, πως και γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για επικίνδυνο παιχνίδι;

Δηλαδή τι είναι το επικίνδυνο παιχνίδι;

  • Επιτρέποντας στο ασταθές μικρούλι σας να περπατά, να κουνιέται χωρίς να στέκεστε από πάνω του ή να παρεμβαίνετε. Έτσι βέβαια του επιτρέπεται να πέφτει!
  • Παρέχοντας ασφαλείς περιοχές για το παιδί σας να εξασκήσει την ισορροπία του και το σκαρφάλωμα, και επιτρέποντάς το να πέσει εάν οι συνθήκες είναι αποδεκτές. 
  • Δημιουργώντας ευκαιρίες για να βραχούν και να βρωμίσουν! Βέβαια το πλύσιμο είναι απαραίτητο, αλλά είναι μία υπέροχη εμπειρία και η λάσπη ασφαλώς και δεν θα τα βλάψει!
  • Έχετε μερικά αληθινά εργαλεία, υλικά και σκεύη στη διάθεση των μικρών σας. Μαθαίνουν πολύ περισσότερα παίζοντας  με αυτά τα αντικείμενα παρά με τα πλαστικά παιχνίδια. Έχουν έτσι την ευκαιρία να μάθουν πώς να καθαρίζουν όταν κάτι σπάει και τα βοηθά να μάθουν πως το μέγεθος και το υλικό αντιστοιχούν στο βάρος, κάτι που τα πλαστικά παιχνίδια δεν μπορούν να κάνουν.

Τα οφέλη από το ριψοκίνδυνο παιχνίδι:

  • Δημιουργεί γνωστικές, συναισθηματικές, ψυχικές και σωματικές προκλήσεις για το παιδί σας, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. 
  • Τα παιδιά μαθαίνουν αιτία και αποτέλεσμα. Μέσω του «επικίνδυνου» παιχνιδιού, μαθαίνουν για τις φυσικές συνέπειες, αν το κάνω αυτό, τότε θα γίνει αυτό, ή θα πάθω αυτό.
  • Βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό τους εάν τους δοθεί η ευκαιρία να σκαρφαλώσουν, να τρέξουν και να πέσουν.
  • Η ανθεκτικότητα, η επιμονή και η αποφασιστικότητα ενισχύονται όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και πρέπει να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν. 
  • Η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων καλλιεργούνται όταν τα παιδιά μαθαίνουν καθώς προχωρούν και σκέφτονται τις ενέργειές τους, τα επόμενα βήματα και τις λύσεις όταν αυτό χρειάζεται. 

Σας ακούγεται ακόμη τρομακτικό να χαλαρώσετε λίγο το κράτημά σας και να δώσετε στο παιδί περισσότερη ελευθερία για να ρισκάρει και να τολμήσει; Εντάξει! Αρχίστε σιγά σιγά. Επιλέξτε ένα πράγμα που πρέπει να αλλάξετε, ίσως αυτό απλά να  είναι η συνηθισμένη φράση σας «πρόσεχε» με μία πιο εντυπωσιακή φράση όπως «βεβαιώσου ότι το σώμα σου, δηλαδή εσύ, αισθάνεσαι ασφαλής».  

Ο σκοπός με το ριψοκίνδυνο παιχνίδι δεν είναι να αφήσουμε το παιδί να χτυπήσει ή να πληγωθεί, αλλά να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση και αυτάρκεια.