Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας

Έχοντας ένα μικρό πανέμορφο ξωτικό στο σπίτι, για πρώτη χρονιά, κάνει τα Χριστούγεννα ακόμη πιο μαγευτικά, αλλά προτού ξεπεράσετε τον εαυτό σας με επισκέψεις, δώρα, διακόσμηση και εκδρομές, πάρτε μία ανάσα.

Οι διακοπές με άγχος για να καταφέρετε όλο και περισσότερα πράγματα, μάλλον θα μειώσουν τη χαρά σας και θα αυξήσουν πιθανότατα τα νεύρα σας. Και αυτό γιατί, τα μωρά όταν κατακλύζονται από πάρα πολλές αλλαγές στη ρουτίνα και το περιβάλλον τους δεν είναι καθόλου ευχαριστημένα και δεν ντρέπονται να το δείχνουν, με κλάμα και δύστροπη συμπεριφορά.

Έτσι λοιπόν γιορτάστε τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωράκι σας με πιο απλό τρόπο:

Συγκρατηθείτε.

Κρατήστε τις πρώτες χριστουγεννιάτικες εμπειρίες του μωρού σας σε ήπιο κλίμα. Αποφύγετε να το πηγαίνετε σε πάρτι με πλήθος συγγενών και φίλων (πολύ θόρυβος και πολλά μικρόβια), ειδικά αν είναι ακόμη πολύ μικρό. Φυσικά θα θέλατε να το δείξετε σε όλο τον κόσμο, αλλά η συνάντηση με πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα μπορεί να το αναστατώσει. Πάρα πολλά καινούργια πρόσωπα, πάρα πολύ χαρά για τους μεγάλους. Αντί να διοργανώσετε ή να παραβρεθείτε σε ένα μεγάλο πάρτι, επιλέξτε μικρότερες συγκεντρώσεις αυτή τη χρονιά, ή αν θέλετε καλέστε λίγους φίλους ή συγγενείς στο σπίτι σας. Και όταν θέλουν να πλησιάσουν το μωράκι σας, πείτε τους να το κάνουν αργά και ήρεμα για να μην φοβηθεί.

Ξεκινήστε τις δικές σας παραδόσεις των Χριστουγέννων.

Η αγαπημένη σας παράδοση μπορεί να είναι υπέροχη, αλλά είναι φιλική προς το μωρό; Για παράδειγμα ίσως να μην είναι τώρα η στιγμή για το ταξίδι με το αυτοκίνητο για να επισκεφτείτε τους γονείς σας, ή να περπατήσετε στο χιόνι για να βρείτε το τέλειο δένδρο!

Όμως οι πρώτες διακοπές του μωρού σας είναι η τέλεια στιγμή για να δημιουργήσετε νέες οικογενειακές παραδόσεις, όπως να προσκαλέσετε αγαπημένους φίλους για να φτιάξετε μπισκότα, να κάνετε μία ωραία βόλτα στους φωτισμένους δρόμους, στα πάρκα και στα γειτονικά σπίτια και ίσως να μοιράσετε κάποια δώρα στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι οι παραδόσεις αλλάζουν, όπως μεγαλώνει η οικογένειά σας, οπότε μην φοβάστε να καταργήσετε ή να υιοθετήσετε ένα καινούργιο έθιμο καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Μην το παρακάνετε με τα δώρα.

Θέλετε να γεμίσετε ένα έλκηθρο με δώρα; Όχι τόσο γρήγορα. Σε αυτή την ηλικία τα πάρα πολλά δώρα θα μπερδέψουν παρά θα ευχαριστήσουν το μικρούλι σας. Περιορίστε τα δώρα σε μερικά παιχνίδια για τα πρώτα του Χριστούγεννα. Και στη συνέχεια δείξτε του τα δώρα του στη διάρκεια της ημέρας. Εάν όλη η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του φέρουν δώρα, κρύψτε τα και βγάλτε ένα – ένα μέσα στους επόμενους μήνες, ειδικά αν λόγω καιρού ή κάποιου κρυώματος δεν μπορείτε να πάτε βόλτα.

Και προσέξτε. Μην ξεχνάτε ποτέ την ασφάλεια του μωρού σας, εξαφανίστε από κοντά του κάθε τι επικίνδυνο, όπως μικρά κομμάτια από κάποιο παιχνίδι, κορδέλες, σπάγκους ή χαρτί περιτυλίγματος.

Σκεφτείτε ήρεμα.

Αυτή η χρονιά δεν είναι η κατάλληλη για να επίσημο δείπνο ή ανοικτό σπίτι για όλη τη γειτονιά. Αντί αυτού απολαύστε τις ξεχωριστές στιγμές των Χριστουγέννων, ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια, διαβάζοντας φωναχτά «Η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα», παίξτε με τους παππούδες, ή απλά απολαύστε όμορφα χειμωνιάτικα πρωινά με ζεστή αγκαλιά!

Εάν ηρεμήσετε, και απολαύστε το χρόνο σας μαζί, σαν μία ολοκαίνουργια οικογένεια, θα κάνετε χωρίς αμφιβολία τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας αξέχαστα για όλους.