Τα βρέφη γνωρίζουν τον εαυτό τους σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή τους

Τα βρέφη γνωρίζουν τον εαυτό τους σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή τους

Κοιτάζετε με λατρεία αυτό το γλυκό προσωπάκι που πριν από λίγο καιρό ήρθε στη ζωή σας και αναρωτιέστε τι σκέφτεται;

Σας αναγνωρίζει άραγε; Μήπως αναγνωρίζει τον εαυτό του;

Μάλλον η απάντηση είναι ναι, σχεδόν από τη στιγμή της γέννησης!

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά είχαν επίγνωση του σώματός τους και έδειξαν «ιδιοκτησία» δύο ημέρες μετά τη γέννησή τους.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να ανακαλύψουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα νεογνά κατά τη γέννηση τους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, υποψήφιος διδάκτορας με ειδίκευση στη γνωστική ανάπτυξη στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, λέει ότι είναι το κλειδί για να καταλάβουμε τη δική μας ύπαρξη.

«Η επίγνωση του σώματος αναφέρεται στην αίσθηση του να είσαι ζωντανός. Η κυριότητα (ιδιοκτησία) του σώματος αναφέρεται στην αίσθηση που έχει ένα σώμα, την αίσθηση ότι αυτό το σώμα ανήκει σε μένα».

Έτσι λοιπόν δοκίμασαν την ικανότητα 40 νηπίων να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και όπως δήλωσαν χρησιμοποίησαν το παρακάτω κριτήριο:

«Δοκίμασαν αν το μυαλό μπορεί να σκεφτεί ότι ένα ψεύτικο ελαστικό χέρι ανήκει πραγματικά στο σώμα ενός ατόμου.
Οι ερευνητές χάδεψαν ελαφρά το κανονικό χέρι του ατόμου με μία βούρτσα που ήταν κρυμμένη από τα μάτια του. Ταυτόχρονα οι ερευνητές χάδεψαν ένα πλαστικό χέρι που το έβλεπαν καθαρά.
Χαϊδεύοντας και τα δύο ταυτόχρονα και στα ίδια σημεία σημαίνει ότι το άτομο αισθάνεται τη βούρτσα ενώ βλέπει τη δράση αλλού. Κανονικά ο εγκέφαλος ενός ατόμου συνδέει την αίσθηση του χεριού του με το να βλέπει το χέρι.
Αλλά ο εγκέφαλος μπορεί να μπερδευτεί με ένα τέτοιο τέχνασμα και να αρχίσει να σκέφτεται ότι το πλαστικό χέρι είναι αυτό που θα έπρεπε να προσέχει.»

Έκαναν μία παρόμοια δοκιμή στα βρέφη, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλλά αυτή τη φορά οι ερευνητές χάδεψαν τα μάγουλα των μωρών, ενώ αυτά παρακολουθούσαν τη διαδικασία αυτή σε βίντεο και σε ένα άλλο μωρό.
Καθόρισαν τα συμπεράσματά τους μετρώντας πόσο χρόνο παρακολούθησαν τα μωράκια το βίντεο.

«Η προσοχή σε ένα ερέθισμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με ένα άλλο είναι ένα μέτρο της διάκρισης και της προτίμησης για το συγκεκριμένο ερέθισμα.
Τα μωρά παρακολούθησαν το βίντεο για περισσότερη ώρα όταν το πινέλο χάιδευε ταυτόχρονα το δικό τους μάγουλο, σε αντίθεση με όταν το χάδι σταματούσε ή συνεχιζόταν σε διαφορετική στιγμή.»

Αυτή λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ταυτόχρονη διέγερση δείχνει μία αίσθηση της συνειδητοποίησης του σώματος και της ιδιοκτησίας!
Το τελικό συμπέρασμα, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, δεν αποδεικνύει ότι τα βρέφη αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, αλλά δείχνει ότι «οι ίδιοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην επίγνωση του σώματος σε ενήλικες, είναι παρόντες από τη γέννηση».

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μικρά αγγελούδια που κρατάμε με τόση αγάπη στην αγκαλιά μας, δεν θα πάψουν ποτέ να μας εκπλήσσουν.