Τί θα μάθει το παιδί στον παιδικό σταθμό;

Από την εκμάθηση των ήχων που κάνουν τα γράμματα μέχρι να μετρούν έως το 10, ο παιδικός σταθμός είναι με μία λέξη «η ανακάλυψη»! Εκεί το μικρούλι σας θα μάθει πολλά!

Ανάλογα με τον παιδικό σταθμό που επιλέγετε και τη φιλοσοφία της πρώιμης παιδικής αγωγής που ακολουθεί, το παιδί θα εξερευνήσει μία μεγάλη ποικιλία ακαδημαϊκών, κοινωνικών, σωματικών και συναισθηματικών μαθημάτων. Όπως επίσης θα εξασκήσει την ομιλία του και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. 

Μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά που έχουν πάει στον παιδικό σταθμό, θα πρέπει να είναι έτοιμα να μιλήσουν με μεγαλύτερες φράσεις και προτάσεις, να χρησιμοποιήσουν ένα ψαλίδι και να κλωτσήσουν μία μπάλα. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση της τουαλέτας τους. 

Τι καλύπτει συνήθως το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού.

Επειδή δεν ανήκουν στη βασική εκπαίδευση, έχουν την ελευθερία να διδάξουν ότι θέλουν με τον τρόπο που προτιμούν. Και ενώ δεν συμμορφώνονται με τις ίδιες εκπαιδευτικές οδηγίες, προορίζονται να προετοιμάσουν τα μικρά παιδιά για το νηπιαγωγείο. Αυτό σημαίνει ότι οι καλοί παιδικοί σταθμοί εργάζονται σε βασικούς τομείς δεξιοτήτων όπως (ανάλογα φυσικά με την ηλικία του παιδιού):

Γράμματα, αριθμούς, σχήματα, χρώματα. 

Μαθαίνουν να κόβουν και να χρωματίζουν. Να γράφουν γράμματα και αριθμούς. 

Να ταξινομούν αντικείμενα, να ζωγραφίζουν, να κολλούν, να μοιράζονται, να συνεργάζονται, να περιμένουν τη σειρά τους, να πηγαίνουν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. 

Να μάθουν το ημερολόγιο, τις εποχές και τους μήνες. 

Και φυσικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το άλμα, το να πηδούν στο ένα πόδι, και να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς και τις μπάλες. 

Πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα στον παιδικό σταθμό. 

Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί έχουν ένα σύνολο στόχων και μία φιλοσοφία την οποία κάθε δάσκαλος πρέπει να τηρήσει. 

Στο πρόγραμμα λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια της ημέρας που το παιδάκι είναι στο σταθμό. Πολλά παιδάκια είναι μόνο λίγες ώρες την ημέρα, ενώ άλλα, για πολλές περισσότερες ώρες, για να καλύψουν τις ώρες εργασίας του γονέα. 

Μία συνηθισμένη ημέρα στον παιδικό σταθμό περιλαμβάνει:

Συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως ώρα τραγουδιού, ώρα ημερολογίου, χρόνο παιχνιδιού, χρόνο για παραμύθι, και χρόνο χειροτεχνίας. 

Μεταβατικές περίοδοι που υπάρχουν μεταξύ δραστηριοτήτων όπως να μάθουν πώς να περπατούν σε μία γραμμή με τους συμμαθητές τους και πώς να καθαρίζουν τα παιχνίδια τους. 

Ειδικές δραστηριότητες που διδάσκονται από ένα ειδικό δάσκαλο τέχνης, μουσικής, ή φυσικής αγωγής. 

Εκδρομές που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν ένα μάθημα, όπως μία επίσκεψη στο ταχυδρομείο, ή στο μανάβικο για να μάθουν να επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα. 

Ομιλίες με ειδικούς προσκεκλημένους που δίνουν στα παιδάκια περισσότερες λεπτομέρειες σε ένα μάθημα, όπως ένας αστυνομικός για να μιλήσει για την ασφάλεια ή ένας οδοντίατρος για να συζητήσει τη στοματική υγεία. 

Το πρόγραμμα επίσης μπορεί να περιλαμβάνει μία εργασία για το σπίτι, για να ενισχύσει όλα αυτά που έμαθε στην τάξη, αν και ορισμένοι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η εργασία στο σπίτι δεν είναι απαραίτητη σε τόσο μικρή ηλικία. 

Η σημασία του παιχνιδιού στον παιδικό σταθμό. 

Παρόλο που μπορεί να πιστεύουμε ότι ένα παιδάκι απλά παίζει όλη την ημέρα στον παιδικό σταθμό, αυτό δεν ισχύει. Το παιχνίδι είναι πολύ περισσότερο από σκέτη διασκέδαση για το μικρό παιδί. Ιδίως όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά, το παιχνίδι διδάσκει στα μικρά παιδιά πως να:

Δημιουργήσουν φιλίες

Περιμένουν τη σειρά τους

Μαθαίνουν να συνεργάζονται

Δοκιμάζουν διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων

Χρησιμοποιούν τη φαντασία τους

Σκέφτονται δημιουργικά

Οι διαφορετικοί τύποι παιχνιδιού, δομημένων και μη δομημένων, επιτρέπουν στα παιδιά να εξασκούν διαφορετικές δεξιότητες με διαφορετικούς τρόπους. 

Τι να αναζητήσετε σε ένα παιδικό σταθμό.

Ανεξάρτητα από ποια φιλοσοφία ακολουθεί, το πρόγραμμα πρέπει να προάγει τη μάθηση βοηθώντας τα παιδιά να επιτύχουν τους διάφορους γλωσσικούς, κοινωνικούς, φυσικούς και γνωστικούς στόχους. Σε μία ιδανική κατάσταση, ένα ποιοτικό πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να διδάσκεται από πιστοποιημένους δασκάλους και να βασίζεται στην πιο ενημερωμένη έρευνα παιδικής εκπαίδευσης. 

Και φυσικά, αν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα ή οτιδήποτε συμβαίνει στον παιδικό σταθμό, επικοινωνήστε μαζί τους για να ενημερωθείτε υπεύθυνα.