Τουαλέτα.  Είναι το μωρό μας έτοιμο;

Τουαλέτα. Είναι το μωρό μας έτοιμο;

Δεν υπάρχουν «μαγικά» σημάδια για να καταλάβουμε ότι είναι καιρός να αρχίσει η διαδικασία της «εκπαίδευσης» για την τουαλέτα του μωρού μας. Μερικά παιδάκια είναι έτοιμα από τους 18 μήνες άλλα μετά τα δύο χρόνια τους, τα αγοράκια αργούν περισσότερο από τα κορίτσια, μπορεί και 3 ή 4 χρονών. Επίσης άλλα παιδιά έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλα.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι χρειάζονται 3 με 6 μήνες για να συνηθίσει το παιδάκι την τουαλέτα. Εάν όμως αρχίσουμε την εκπαίδευση όταν το μικρό μας είναι έτοιμο, μπορεί να χρειασθεί μόνο ένας μήνας!.

Σημάδια ετοιμότητας

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι, να μπορεί να κρατήσει τα ούρα του για δύο ή περισσότερες ώρες και να αναγνωρίζει πότε θέλει να πάει στην τουαλέτα. Επίσης σημαντικό είναι να μπορεί να κατεβάσει και να ανεβάσει μόνο του τα ρουχαλάκια του. Γι’ αυτό είναι καλό να μη φοράει ολόσωμες φόρμες αυτή την εποχή. Ένα άλλο θετικό σημάδι είναι, η επιθυμία και το ενδιαφέρον του να μιμηθεί τις συνήθειες των μεγάλων στο μπάνιο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η δουλειά των γονέων είναι να παρουσιάζουν την διαδικασία της τουαλέτας όσο το δυνατόν πιο φυσική και όχι απειλητική. Κρατήστε μια χαλαρή και θετική στάση και ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνηθίσει το γιογιό του. Μία καλή ιδέα είναι να το αγοράσετε μαζί, να αφήσετε το παιδί να παίξει, να βάλει το αρκουδάκι του να καθίσει και μετά να καθίσει και το ίδιο, με τα ρούχα του, για να συνηθίσει σιγά – σιγά στην ιδέα.

Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι θα χρησιμοποιεί το γιογιό του, όπως ο μπαμπάς και η μαμά την τουαλέτα, μόλις σταματήσει να φοράει πάνες. Όταν καταλάβετε ότι είναι πρόθυμο να χρησιμοποιεί το γιογιό του, προσπαθήστε να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας του, αρχίστε μετά το πρωινό του, πριν το μπάνιο του και προχωρήστε σταδιακά σε αρκετές φορές την ημέρα. Μην ξεχνάτε να το ενθαρρύνετε όταν πηγαίνει στο γιογιό του και μην το μαλώνετε ένα κάτι ξεφύγει!

Προσέξτε μην πιέζετε το παιδί πάρα πολύ. Όπως και οι μεγάλοι, τα μικρά αισθάνονται καλύτερα όταν καταλαβαίνουν ότι είναι μόνα τους υπεύθυνα για τις πράξεις τους. Δώστε προσοχή στα «σημάδια» που δείχνουν ότι θέλει να πάει τουαλέτα. Τότε θυμίστε του ήρεμα ότι το γιογιό του περιμένει.

Χειριστείτε τα «ατυχήματα» και τα πισωγυρίσματα με ήρεμο τρόπο. Απλά καθαρίστε το και υπενθυμίστε του ότι την επόμενη φορά θα είναι καλό να χρησιμοποιήσει το γιογιό του.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν καταλάβετε ότι εκνευρίζεστε ή θυμώνετε ή απογοητεύεστε με την πρόοδο του μικρού σας, ή αν το παιδί σας αντιστέκεται στην «εκπαίδευση» της τουαλέτα, είναι σημάδι ότι και οι δύο χρειάζεστε μία ανάσα! Χρειάζεστε λίγο χρόνο. Ίσως πρέπει να περιμένετε λίγες ημέρες ή και μήνα. Μη ξεχνάτε ότι για να σταματήσει να φοράει πάνες πρέπει οπωσδήποτε να το θέλει και το ίδιο και να συνεργαστεί μαζί σας.

Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε αμέσως εάν το παιδί είναι απρόθυμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό του ή έγινε δυσκοίλιο. Τότε η συμβουλή του παιδιάτρου θα σας βοηθήσει πολύ.

Τι να περιμένουμε λοιπόν;

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί το γιογιό του τακτικά, θα κάνετε σταδιακά τη μετάβαση από τις πάνες στο εσώρουχό του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την προσχολική ηλικία, πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να συνηθίσει πλέον την τουαλέτα, εγκαταλείποντας το γιογιό του.

Τα περισσότερα παιδάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μην λερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μην ανησυχείτε, σιγά – σιγά θα το καταφέρει και αυτό.

Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι ένα μεγάλο βήμα στην ζωή των μικρών μας!