Ξηροδερμία σε παιδί

Ξηροδερμία σε παιδί

Το δέρμα στην επιφάνεια του έχει το δικό του λάδι για να το προστατεύει. Εάν όμως το παιδί πλένεται πολύ τακτικά και μάλιστα χρησιμοποιώντας μη κατάλληλα σαπούνια, τότε αυτό το προστατευτικό στρώμα λαδιού φεύγει και το δέρμα γίνεται ξηρό.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν ζείτε σε περιοχές με πολύ ξηρό κλίμα.

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος, paidiatros.com

Βέβαια η ξηροδερμία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας γενικότερης αρρώστιας όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα ή η ιχθύαση. Γι` αυτό αν οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν δε λύσουν το πρόβλημα του παιδιού σας ή αν νομίζετε ότι η ξηροδερμία του είναι αποτέλεσμα κάποιας γενικότερης ασθένειας τότε το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Τρόποι αντιμετώπισης
1. Χρησιμοποιείστε αφρόλουτρο για ξηρό δέρμα, το οποίο καθαρίζει το δέρμα χωρίς να απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, πάντα να χρησιμοποιείτε σκευάσματα αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
2. Μετά το μπάνιο τοποθετήστε στις περιοχές με ξηροδερμία μια ενυδατική κρέμα που θα συστήσει ο γιατρός σας..
3. Εάν το περιβάλλον στο σπίτι είναι πολύ ξηρό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για μερικές ώρες την ημέρα έτσι ώστε να διατηρείτε στο σπίτι ή στο δωμάτιο του παιδιού μια σχετική υγρασία.

Απευθυνθείτε οπωσδήποτε στο γιατρό σας αν..
1. Η ξηροδερμία επιμείνει πάνω από δυο βδομάδες.
2. Στη περιοχή της ξηροδερμίας εμφανίζεται έκκριμα και μάλιστα πυώδες.
3. Σας απασχολεί οτιδήποτε που θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας.