Υπέρβαρα παιδιά και κατανάλωση ζάχαρης.

Υπέρβαρα παιδιά και κατανάλωση ζάχαρης.

Τα παχιά παιδιά πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε ξεχωριστές αθλητικές δραστηριότητες, γιατί, για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, τα υπέρβαρα παιδιά είναι πολύ πιθανόν να ντρέπονται να γυμναστούν με τους συμμαθητές τους.

«Τα παχύσαρκα παιδιά που ντρέπονται να ασκηθούν με τους άλλους συμμαθητές τους πρέπει να κάνουν προπόνηση με ξεχωριστή ομάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται από τον φόρο στη ζάχαρη!».
Δηλώνει ειδικός στην υγεία.

Και άλλοι συμπληρώνουν ότι οι διαφημίσεις για τα ανθυγιεινά τρόφιμα που έχουν στόχο τα παιδιά πρέπει να απαγορευθούν κοντά στα σχολεία και να περιοριστούν πολύ παντού.
Ο σύμβουλος υγείας της Τοπικής Ένωσης, Richard Kemp, στο Λίβερπουλ, πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο για τα παχιά παιδιά, (ξεχωριστή τάξη) μπορεί να τα βοηθήσει να θελήσουν να λάβουν μέρος.

Ο ίδιος υποστήριξε τα σχέδια του καγκελάριου George Osborne για την καθιέρωση ενός φόρου επί των ζαχαρούχων ποτών και δήλωσε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται από αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα σπορ στα δημοτικά σχολεία.

Όμως ο Kemp είπε ότι τα χρήματα δεν θα βοηθήσουν τα παιδιά που είναι ήδη υπέρβαρα, γιατί αισθάνονται άσχημα να συμμετάσχουν σε φυσικές δραστηριότητες.

Ανέφερε ότι «όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για το φαγητό και το ποτό μας, είμαστε ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι ένα μέρος του προϋπολογισμού (από το φόρο στα ζαχαρούχα ποτά) θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Σωστοί τρόποι για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ποτά αυτά προκαλούν τόσα πολλά προβλήματα. 

Μιλούσα με ένα παιδί τις προάλλες, που δεν θέλει να συμμετέχει σε μία ομάδα γυμναστικής, γιατί ντρέπεται για το σώμα του».

«Έτσι, προσπαθούμε στο Λίβερπουλ να δημιουργήσουμε ειδικές τάξεις δραστηριοτήτων για τα υπέρβαρα παιδιά ώστε να χάσουν βάρος και να μπορούν μετά να συμμετέχουν στην κανονική ομάδα του σχολείου.»
«Η περίμετρος της μέσης γίνεται όλο και πιο μεγάλη, καθώς γινόμαστε όλο και περισσότερο καθιστικός λαός και όχι λαός που ασκείται.»

«Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η εμπειρία μας δείχνει πως τα παιδιά που είναι ήδη παχύσαρκα μένουν μακριά από τα αθλήματα στο σχολείο, επειδή ντρέπονται για το σώμα τους.»
«Πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην πρόληψη, αλλά και στο να ενθαρρύνουμε τα παχύσαρκα παιδιά στην άσκηση, να τα ενθαρρύνουμε να πάρουν μέρος στο ποδόσφαιρο, στην κολύμβηση και να φτάσουν σε ένα επίπεδο όπου δεν θα ντρέπονται για τον εαυτό τους ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στις κανονικές δραστηριότητες.

Η κοινή λογική λέει, ότι ένα υπέρβαρο παιδί δεν αισθάνεται και τόσο καλά, όταν βλέπει δίπλα του ένα άλλο νεαρό άτομο σε καλή φυσική κατάσταση να κάνει για παράδειγμα ποδήλατο.»
Όλοι λοιπόν οι ειδικοί για την καλή υγεία του παιδιού, δηλώνουν ότι συμφωνούν απόλυτα με το σχέδιο της κυβέρνησης να εισαγάγει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τα ποτά με περισσότερο από 5γρ. ζάχαρης ανά 100μιλ. από τον Απρίλιο του 2018.

Παιδική παχυσαρκία... Δε θα γίνει μπόι! Γράφτηκε από την  Ναταλία Λαζοπούλου

Αλλά συμπληρώνουν ότι και άλλες παρεμβάσεις απαιτούνται όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά, γεγονός που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την απαγόρευση διαφημίσεων κοντά σε σχολεία.

«Τα ζαχαρούχα ποτά διαφημίζονται τώρα περισσότερο από ποτέ, ειδικά προς τα παιδιά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαφήμιση επηρεάζει την ισορροπία της δίαιτας.
Οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων για τα δημητριακά του πρωινού, οδηγούν στην επιλογή τροφίμων των παιδιών.

Ο Kemp, ο οποίος είναι επίσης μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Δημοτικού Συμβουλίου του Λίβερπουλ, είπε στην συνάντηση για την χάραξη πολιτικής «ζητάμε σήμερα λίγη εξουσία η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα για το θέμα αυτό.

Δηλαδή να απαγορεύσουμε τη διαφήμιση του πρόχειρου και ανθυγιεινού φαγητού κοντά σε σχολεία, επειδή εκεί γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά.

Έτσι θα αναγκαστούν οι μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες να ανταγωνίζονται με καλύτερους όρους και εμείς θα έχουμε τη νομική στήριξη για τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών.

Πρόσθεσε ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα πάντα ήταν υπέρ της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.
Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι δεν είναι δικό τους σφάλμα, αλλά δεν μπορείς να απαλλάξεις τον εαυτό σου από την ευθύνη, όταν έχεις αποφασίσει να πουλάς ενεργειακά ποτά σε εφήβους που περιέχουν 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή δημητριακά με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που περιέχουν 18 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.»

Τι είναι η φορολογία της ζάχαρης.
Μία νέα υψηλότερη εισφορά σε ζαχαρούχα ποτά, για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Γιατί;
Μία επίσημη έκθεση αναφέρει ότι το κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά δισεκατομμύρια και να σώζει ζωές σε μία γενιά από τον περιορισμό της ζάχαρης. Σήμερα τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν τρεις φορές το συνιστάμενο επίπεδο του σακχάρου.
(Οι ενήλικοι επίσης).

Η παχυσαρκία του παιδιού εξαρτάται και από τα κιλά της μητέρας στην εγκυμοσύνη 

Γιατί αμφισβητείτε το μέτρο αυτό;
Πολλοί άνθρωποι δυσανασχετούν να φορολογούνται για κάτι που δεν προκαλεί καμία βλάβη αν καταναλώνεται με μέτρο και δεν θέλουν το «κράτος νταντά» να παρεμβαίνει στις επιλογές τους.

Πόσο θα είναι ο φόρος αυτός;
Στον προϋπολογισμό του Μαρτίου 2016, ο καγκελάριος ανακοίνωσε μία νέα εισφορά της ζάχαρης για τον κλάδο των αναψυκτικών, για να εφαρμοστεί από το 2018.

Θα υπάρχουν δύο ζώνες:
Μία για τη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη πάνω από 5γρ. ανά 100μιλ.

Και μία δεύτερη υψηλότερη ζώνη για τα ζαχαρούχα ποτά με περισσότερη ποσότητα από 8γρ. ανά 100μιλ.
Οι αγνοί χυμοί φρούτων και τα ποτά με βάση το γάλα θα εξαιρεθούν.

Είναι η φορολογία η μόνη λύση;
Όχι όπως δηλώνουν οι ειδικοί, οι οποίοι προτείνουν επίσης:

Να υπάρξει ένα εθνικό πρόγραμμα για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή σε τρόφιμα και ποτά.
Να μειωθούν οι προσφορές (χαμηλές τιμές) των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών.
Να φύγουν τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη από τα μπροστινά ράφια των σούπερ μάρκετ και να τοποθετηθούν σε μικρές περιοχές στο τέλος των διαδρόμων.
Να μειωθεί ή και να καταργηθεί η διαφήμιση των ζαχαρούχων προϊόντων στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.
Να θεσπιστούν καινούργιοι κανόνες για να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων.
Θα μπορούσαν άραγε τα μέτρα αυτά να λειτουργήσουν πραγματικά;
Παρόμοιοι φόροι έχουν λειτουργήσει σε πέντε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση των ανθρακούχων ποτών μέχρι και ένα τέταρτο.
Ένας τέτοιος φόρος στο Μεξικό, μείωση τις πωλήσεις των ποτών αυτών κατά 12% τον πρώτο χρόνο.

Πηγή The Telegraph