Ζωγραφική: Τα οφέλη για τα παιδιά

Εκτός από τη βελτίωση των νευρολογικών και κινητικών δεξιοτήτων, η ζωγραφική έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών.

Για τα παιδιά του δημοτικού, η ζωγραφική είναι θεμελιώδης δραστηριότητα που ενισχύει τη μάθηση και τη δημιουργικότητα. Παρόλο που η καλλιτεχνική εκπαίδευση υπάρχει στα σχολεία, ίσως έχει χάσει λίγο τη σπουδαιότητά της τα τελευταία χρόνια. 

Οι παιδαγωγοί που ειδικεύονται στην τέχνη, καθώς και οι ψυχολόγοι, επιβεβαιώνουν ότι η ζωγραφική, ο χρωματισμός και η τέχνη γενικά, προωθούν τα εκπαιδευτικά οφέλη που δεν προωθούν άλλα σχολικά μαθήματα. 

Ζωγραφίζοντας και χρωματίζοντας τα παιδιά γεμίζουν μία επιφάνεια με χρώμα. Και αυτό διαφοροποιεί αυτές τις δραστηριότητες από το απλό σχέδιο. Όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν και χρησιμοποιούν χρώματα, εκφράζονται μέσα από αυτά και ανοίγουν την φαντασία τους σε έναν κόσμο πολλών δυνατοτήτων.

Τα οφέλη στο δημοτικό σχολείο.

Φαντασία και δημιουργικότητα.

Τα παιδιά μπορούν να συγκεντρώσουν τις εμπειρίες τους και να τις εκφράσουν με τα χρώματα. 

Οι γνώσεις, οι αναμνήσεις και οι φαντασιώσεις τους τροφοδοτούν τη φαντασία τους. Και η ζωγραφική επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ευφάνταστες ιδέες μέσω του χρώματος.

Έκφραση.

Όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν και χρωματίζουν, εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους. Μπορούν επίσης να το κάνουν ως μέσο αυτό έκφρασης ή ως μέσο επικοινωνίας με άλλους. 

Καθώς χρωματίζουν, για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να ξαναζήσουν χαρούμενες εμπειρίες που είχαν πρόσφατα ή στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτεινά χρώματα για να απεικονίσουν το τελευταίο πάρτι γενεθλίων τους ή μια οικογενειακή εκδρομή. Αντίθετα μπορούν να εξωτερικεύσουν κάποια συναισθήματα θλίψης, χρησιμοποιώντας πιο σκούρα, σκοτεινά χρώματα. 

Η τέχνη στο δημοτικό σχολείο βοηθά στην ανάπτυξη της σκέψης με εικόνες. 

Οι εικόνες ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν και να κατανοήσουν τον κόσμο με οπτικό τρόπο. Με αυτή την έννοια, ζωγραφίζοντας και χρωματίζοντας εξακολουθούν να μαθαίνουν. Τα παιδιά αναπτύσσουν την οπτική σκέψη μέσω του χρώματος και επιπλέον η τέχνη τα βοηθά να βελτιωθούν σε άλλα θέματα.

Η ικανότητα παρατήρησης.

Η ζωγραφική στο δημοτικό σχολείο, τα ενθαρρύνει να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους πιο προσεκτικά καθώς εργάζονται. Βλέπουν σχήματα, σκιές και διαφορετικές αποχρώσεις χρώματος. Ως αποτέλεσμα, αυτό τα βοηθά να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που τα περιβάλλουν. 

Αναλυτικές δεξιότητες και επίλυση προβλημάτων.

Η ζωγραφική επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πώς επιλέγουν να εκπροσωπήσουν τις ιδέες τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα όταν προσπαθούν να χρωματίσουν και να ξαναδημιουργήσουν μία πραγματική τρισδιάστατη σκηνή σε ένα δισδιάστατο χαρτί. 

Η πρακτική του χρωματισμού και της ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία επιτρέπει στα παιδιά να είναι πιο συγκεντρωμένα και πιο επίμονα. Και έτσι ανακαλύπτουν ότι η τέχνη τους επιτρέπει να πλησιάσουν όλα αυτά, (τις εντυπώσεις και τις αισθήσεις), που προσπαθούν να εκπροσωπήσουν.

Η τέχνη στο δημοτικό σχολείο ενισχύει την αυτονομία. 

Το έργο τέχνης που δημιουργούν όταν ζωγραφίζουν είναι δικό τους και μόνο δικό τους. Επομένως, έχει ιδιαίτερη αξία γι’ αυτά και δεν απαιτεί καμία κριτική από τους άλλους. Σαν αποτέλεσμα μαθαίνουν ότι έχουν την εξουσία να λένε τι είναι η ζωγραφιά τους και τι σημαίνει. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους. 

Τα παιδιά διασκεδάζουν όταν ζωγραφίζουν και χρωματίζουν.

Η δημιουργία έργων τέχνης! Φέρνει όλα τα οφέλη που συνεπάγονται οι διασκεδαστικές δραστηριότητες. Πολλές φορές, παρατηρούμε τα παιδιά να χαμογελούν καθώς ζωγραφίζουν ή χρωματίζουν ένα σχέδιό τους. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι μαθαίνουν κάτι καινούργιο και αισθάνονται πολύ όμορφα κάνοντας κάτι καλό και υγιές. 

Μία δημιουργική εκπαίδευση.

Χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική και χρωματισμό στην εκπαίδευση, καταφέρνουμε να αναπτύξουμε ικανότητες σε παιδιά που διαφορετικά θα τα ξεχνούσαμε. Μία εκπαίδευση που είναι δημιουργική είναι μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση… και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ζωγραφίζουν και να χρωματίζουν. 

Είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου. Όχι μόνο θα πρέπει να απολαμβάνουν το μάθημα της ζωγραφικής αλλά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιδιώκουν να ενσωματώσουν τις τέχνες σε κάθε ακαδημαϊκό μάθημα, όπου φυσικά αυτό είναι δυνατόν.