Γιατί τα μικρά παιδιά ζητούν νερό πριν πάνε για ύπνο ;

Χωρίς καμία αμφιβολία το έχουν ζήσει όλοι οι γονείς. Μόλις είναι έτοιμο να κοιμηθεί θυμάται ξαφνικά ότι έχει μία σημαντική ανάγκη. Ένα από τα πιο κοινά πράγματα που θα ζητήσει από το κρεβάτι του είναι ότι θέλει νερό.

Πολλοί γονείς χάνουν την υπομονή τους όταν αυτό συμβαίνει τακτικά. Ποια είναι όμως η πραγματική αιτία αυτής της δήθεν δίψας;

Κάθε φορά που τα παιδιά ζητούν νερό λίγο πριν πάνε για ύπνο, οι γονείς απλά σκέπτονται ότι ίσως δεν έχει πιει αρκετό στη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια όμως, συνειδητοποιούν ότι το παιδάκι απλά πίνει μια γουλιά. 

Τότε οι γονείς αρχίζουν να σκέπτονται τι ακριβώς συμβαίνει.

Είναι χειραγώγηση; Θέλουν να δείξουν τη δύναμή τους; 

Όλες αυτές οι υποθέσεις οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Ότι σαφώς συμβαίνει κάτι άλλο.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά δεν είναι ακόμη σε θέση να εξαπατήσουν τους γονείς τους. Αυτές οι πράξεις είναι πολύπλοκες και σκόπιμες. Επομένως δεν επιδιώκουν να εξαντλήσουν την υπομονή σας. Ήρθε η ώρα να απορρίψετε κάθε εσφαλμένη λύση που περνά από το μυαλό σας. 

Πολλοί γονείς θα συσχετίσουν αυτό το αίτημα με την επιθυμία να απολαύσουν τα παιδάκια τους την συντροφιά τους λίγο ακόμη. Αλλά αν σκεφτείτε πόσο λίγο χρόνο χρειάζεται το μικρούλι για μία γουλιά νερό, αυτή η θεωρία μάλλον δεν είναι σωστή. Δεν είναι η συντροφιά σας αυτό που θέλουν.

Τότε γιατί το κάνουν;

Τα παιδιά ζητούν νερό, όταν είναι έτοιμα να κοιμηθούν και μόλις οι γονείς θέλουν να χαλαρώσουν μετά από μία κουραστική ημέρα. Μην χάνετε την υπομονή σας. Ο πραγματικός λόγος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από ότι μπορεί να φαντάζεστε. 

Στην πραγματικότητα, με αυτό το απλό αλλά ίσως μη σωστό αίτημα, το παιδί σας ρωτάει κάτι άλλο. Βασικά, τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται σε σας για οτιδήποτε, χωρίς όρους. Σας έχουν ανάγκη. Θέλουν να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνα εάν σας χρειαστούν τη νύχτα. 

Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι αν φωνάξει τον μπαμπά ή τη μαμά θα είναι προστατευμένο. Καθησυχάστε το. Τα μικρότερα παιδιά εξαρτώνται πολύ από τους γονείς τους, ακόμη περισσότερο τη νύχτα στο σκοτάδι που τα φοβίζει.

Το παιδάκι σας χρειάζεται να αποδείξει ότι οι αγαπημένοι γονείς του θα το φροντίσουν, ώστε να τους εμπιστεύεται τυφλά για οτιδήποτε και αν συμβεί. Αυτό που διακυβεύεται εδώ, λοιπόν, δεν είναι η υπομονή σας, αλλά η ικανότητα σας να απαντάτε στο κάλεσμά του, να το παρηγορείτε  και να το καθησυχάζετε.    

Περισσότερο από τη δίψα. 

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να μείνουμε ήρεμοι, υπομονετικοί και να του δείχνουμε την αγάπη μας. Αυτό τελικά απαιτεί κάθε παιδί. Εκεί βρίσκεται η επιτυχία μας ως γονείς και το κλειδί για την ευτυχία των παιδιών μας. 

Δεν πρόκειται για δίψα, δυσφορία, χειραγώγηση ή ταλαιπωρία. Το ποτήρι νερό δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πρόσχημα. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να είναι μία πραγματική ανάγκη, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία υπάρχει μία μεγάλη ανάγκη συναισθηματικού χαρακτήρα. 

Μία τελευταία γλυκιά αγκαλιά , ένα ακόμη φιλί. Να νιώθουν τη ζεστασιά και το χάδι των γονιών τους. Τα παιδιά θέλουν απλώς να μάθουν ότι είμαστε στη διάθεσή τους. Ότι είμαστε πιστοί με κάθε κόστος. Η αναζωογονητική και θετική πτυχή αυτής της κατάστασης είναι βέβαια ότι δεν θα διαρκέσει μια ζωή.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να απολαμβάνουν οι γονείς όλες αυτές τις καταστάσεις, ακόμη και αυτές που γενικά τους τρελαίνουν. Έτσι και αλλιώς, νωρίτερα παρά αργότερα, θα αναπολούν όλες αυτές τις στιγμές.

Τελικά, πρέπει απλά να καταλάβουν οι γονείς την πραγματική ανάγκη των παιδιών τους, ώστε να μην χάνουν χρόνο και ενέργεια με το θυμό και τον εκνευρισμό, αλλά αντίθετα να τους προσφέρουν όλη την αγάπη τους. Είναι το μόνο που χρειάζονται.