Κράμπες στην εγκυμοσύνη

Κράμπες στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Είναι πολύ πιθανό να παθαίνετε κράμπες κατά τη διάρκεια της κύησης όταν είστε ξαπλωμένη, αυτός όμως ο επώδυνος σπασμός, σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά. Έχετε ήδη τόσα πολλά στο μυαλό σας, η κοιλιά σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και επιπλέον δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε όσο χρειάζεστε, με αυτές τις κράμπες που σας ταλαιπωρούν. Συνήθως αρχίζουν το δεύτερο τρίμηνο, γύρω από την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης και διαρκούν μέχρι το 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί τις κράμπες στην εγκυμοσύνη; 

Κανείς δεν είναι βέβαιος. Διάφορες θεωρίες ισχυρίζονται ότι είναι η κούραση από το βάρος της εγκυμοσύνης, η συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων στα πόδια και πιθανώς η δίαιτα στην εγκυμοσύνη, δηλαδή ένα πλεόνασμα φωσφόρου και η έλλειψη ασβεστίου ή και μαγνησίου. Μπορούμε επίσης να κατηγορήσουμε τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, επειδή φαίνεται να προκαλούν πολλούς πόνους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κράμπες στην εγκυμοσύνη;

Ενώ, η στιγμή που θα ξαπλώσετε στο μαλακό σας κρεβάτι, μετά από μία κουραστική ημέρα, είναι υπέροχη, οι κράμπες στην εγκυμοσύνη δεν θα σας αφήσουν να ησυχάσετε. Μπορεί να συμβούν και την ημέρα, τη νύχτα όμως είναι πιο αισθητές, όταν η κούραση και η συσσώρευση υγρού είναι στο αποκορύφωμά τους. Είναι δε ιδιαίτερα συχνές κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης, όταν η αύξηση του σωματικού βάρους, τυχόν οίδημα και η κούραση είναι στο υψηλότερο σημείο τους.

Πως μπορείτε να αποφύγετε τις κράμπες στην εγκυμοσύνη;

Ασκήσεις stretching μπορούν να βοηθήσουν. Πριν πάτε στο κρεβάτι σας, σταθείτε απέναντι από ένα τοίχο, περίπου ένα μέτρο μακριά. Ακουμπήστε τις παλάμες σας στον τοίχο, σκύψτε εμπρός έχοντας τα πόδια τεντωμένα και τις πατούσες καλά στο πάτωμα. Μείνετε στη στάση αυτή για δέκα δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε τρεις φορές. Κάντε την άσκηση αυτή όσες περισσότερες φορές μπορείτε. Επίσης όταν κάθεστε βάζετε τα πόδια σας ψηλά. Φορέστε ελαστικές κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας (για τη μείωση της πίεσης).

Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε καθημερινά μία ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη που περιλαμβάνει ασβέστιο (γιαούρτι που βοηθάει και με τη δυσκοιλιότητα) και μαγνήσιο (οι μπανάνες περιέχουν πολύ μαγνήσιο). Αν και δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι τα δύο αυτά στοιχεία βοηθούν στην αποφυγή της κράμπας, η υγιεινή διατροφή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Και μην ξεχνάτε, ότι δεν πρέπει ποτέ να πάρετε, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπληρώματα βιταμινών χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Τι να κάνετε όταν παθαίνετε κράμπα στην εγκυμοσύνη;

  1. Τεντώστε το πόδι σας, πιάστε τα δάκτυλα του ποδιού και τραβήξτε τα απαλά προς τα επάνω, αρκετές φορές.
  2. Προσπαθήστε να σταθείτε όρθια σε μία κρύα επιφάνεια, πολλές φορές βοηθά να σταματήσει η κράμπα. Εάν τίποτε από αυτά τα δύο δεν σας βοηθήσει, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, για την σπάνια περίπτωση που ο πόνος οφείλεται σε θρόμβο αίματος. Στην περίπτωση αυτή το μασάζ θα χειροτερεύσει την κατάσταση.
  3. Εάν το τέντωμα και η κρύα επιφάνεια δε βοηθούν, δοκιμάστε προγεννητικό μασάζ και χρησιμοποιήστε μία ζεστή θερμοφόρα για μεγαλύτερη ανακούφιση.
  4. Μία πράγματι δυνατή κράμπα, μπορεί να σας ταλαιπωρήσει λίγες ημέρες, μην ανησυχείτε. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας στην περίπτωση που ο πόνος είναι δυνατός. Αν παρατηρήσετε οίδημα ή πρήξιμο στην εγκυμοσύνη ή κοκκινίλα στο πόδι σας. Ίσως τότε, να χρειαστείτε κάποια θεραπεία εγκυών.