Παιδική αϋπνία

Παιδική αϋπνία - αντιμετώπιση με κουβέρτα βάρους;

Ο ύπνος "τρέφει" τα παιδιά, λέει -"κάπως έτσι¨- μία παροιμία και είναι πέρα για πέρα αληθινή (μέχρι που έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουν οι γονείς την παιδική αϋπνία).

Η σημασία του ύπνου στην ανάπτυξη του παιδιού 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για ένα παιδί γι'αυτό άλλωστε όταν επισκεφτείτε τον παιδίατρο θα σας ρωτήσει μεταξύ άλλων, πώς κοιμάται το παιδί: δηλαδή,  με ποιόν κοιμάται (μόνο του, με τους γονείς, με τον ένα γονιό), πού κοιμάται (αν έχει δικό του δωμάτιο, αν είναι στο δωμάτιο των γονιών), πώς το παίρνει ο ύπνος και πόσες ώρες κοιμάται.

Όπως και με τους ενήλικες, ο παιδικός ύπνος επηρεάζεται και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες: τις συνήθειες ή αλλιώς την εκπαίδευση στον ύπνο που έχει πάρει από τους γονείς του, την ψυχολογική του κατάσταση, τη διάθεσή του και την παθολογική του κατάσταση (π.χ. την περίπτωση να έχει κάποια σωματική ενόχληση-όπως παρατηρούμε να συμβαίνει συχνά όταν τα παιδιά είναι άρρωστα) καθώς και τις (ασυνείδητες) επιθυμίες των γονιών του.

Παιδική αϋπνία και κουβέρτα βάρους

Συχνά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την παιδική αϋπνία και όπως είναι φυσικό ψάχνουν λύσεις που θα βοηθήσουν το παιδί τους να κοιμηθεί περισσότερες ώρες, ήρεμο. Μία νέα ιδέα που φαίνεται να βοηθά στον ύπνο είναι η κουβέρτα βάρους.

Η κουβέρτα βάρους σε κάνει να αισθάνεσαι πως κάποιος σε αγκαλιάζει. Και το βάρος που αισθάνεσαι προέρχεται από διαφορετικά σημεία πίεσης στα σωστά σημεία του σώματος. Έτσι βοηθά το πιαδί να χαλαρώσει με την σεροτονίνη να αυξάνεται. 

Τι δήλωσε ένα παιδί με παιδική αϋπνία που χρησιμοποίησε την κουβέρτα βάρους για έναν μήνα

Η γνωστή blogger scary mommy,  δοκίμασε στο παιδί της που παρουσίασε παιδική αϋπνία την κουβέρτα, για έναν ολόκληρο μήνα και το συμπέρασμα της είναι πως πράγματι η κουβέρτα βάρους έχει αποτέλεσμα. Όπως της είπε το ίδιο παιδί, ενώ η κουβέρτα έχει βάρος και στην αρχή σκέφτεσαι πως θα σε "πνίξει" όμως η πραγματική αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική. Το παιδί ένιωθε σαν κάποιος να το αγκάλιαζε και έτσι, μάλλον έπεφτε για ύπνο ευκολότερα. 

Έρευνα χρήσης κουβέρτας βάρους ως αντιμετώπιση της παιδικής αϋπνίας

Κάνοντας λίγη περισσότερη αναζήτηση βρήκαμε πως το 2008 διεξήχθη μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Occupational Therapy in Mental Healthfound, η οποία παρουσίασε πως η κουβέρτα βάρους μείωσε το άγχος των συμμετεχόντων στο 68%, ενώ το 78% δήλωσε πως ήθελαν να τυλιχτούν με τις τις κουβέρτες ως ένα μέσο για να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Μία ακόμη πιλοτική μελέτη του 2012 η οποία δημοσιεύτηκε στο Australas Psychiatry παρουσιάζει πως όσοι χρησιμοποιούν κουβέρτα βάρους έχουν σημαντικά λιγότερο άγχος από εκείνους που δεν την χρησιμοποιούν. 

Συνοψίζοντας, η κουβέρτα βάρους φάινεται να βοηθάει στην αντιμετώπιση της παιδικής αϋπνίας και η δική μας γνώμη είναι πως δεν "χάνουμε" κάτι να αγοράσουμε μία κουβέρτα βάρους και να τη δοκιμάσουμε.. Άλλωστε, όπως φαίνεται, δεν λειτουργεί μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες οπότε με έναν σμπάρο δυό τρυγόνια!