Τα πρώτα βήματα του μωρού

Τα πρώτα βήματα του μωρού

Πολλά μωράκια κάνουν τα πρώτα τους βήματα κάποια στιγμή μεταξύ 9 και 12 μηνών και περπατούν πολύ καλά στους 14 ή 15 μήνες. Αλλά μην ανησυχείτε αν το μωρό σας δεν έχει αφήσει το τραπεζάκι του καφέ ακόμα! Είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό για τα μωρά να μην κάνουν αυτό το πρώτο βήμα μέχρι τους 15 ή 16 μήνες, ή ακόμα και αργότερα.

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να αρχίσει να περπατάει δίνοντας του πολλές ευκαιρίες να κινηθεί χωρίς βοήθεια και βέβαια μην το παίρνετε συνέχεια αγκαλιά για να το μεταφέρετε.

Μπορείτε να το βοηθήσετε και να το ενθαρρύνετε, με την προσωρινή τακτοποίηση των επίπλων έτσι ώστε να μπορεί να κρατηθεί με ασφάλεια σε όλη τη διαδρομή που θα ήθελε να κάνει.

Προσέξτε τυχόν κινδύνους. Αφαιρέστε τραπεζομάντιλο που μπορεί να τραβήξει ή κάποιο ηλεκτρικό καλώδιο, ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να φτάσει.

Εάν το μωρό σας προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα, ίσως αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια κρατώντας το ένα δάχτυλό σας ή να σηκώσει τα χεράκια του ψηλά πάνω από το κεφάλι του και εσείς περπατώντας πίσω του να του κρατάτε τα χέρια.

Επίσης κάποιο παιχνίδι που μπορεί να σπρώχνει, όρθιο βέβαια, το βοηθάει πάρα πολύ. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό και διαθέτει μια μεγάλη, ασφαλή βάση.

Δύο βοηθήματα βάδισης που δεν χρειάζεστε είναι : η στράτα (η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι είναι ανασφαλής και στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τα μωρά από το να μάθουν να περπατούν) και τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.

Γυμνά πόδια, κάλτσες, ή τα τόσο χαριτωμένα μαλακά "παπούτσια του μωρού" είναι ιδανικά για να βοηθήσουν το μικρό μας να αποκτήσει ισορροπία και συντονισμό στα πρώτα βήματά του.

Φυλάξτε τα παπούτσια του για την προστασία των ποδιών του μικρού σας για όταν θα πάρετε το μωρό σας έξω απο το σπίτι.