Παιδί και ποδήλατο

Παιδί και ποδήλατο: Χρήσιμες πληροφορίες

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε έναν ενήλικα πολλές φορές έχει μία τρομερά ευχάριστη ανάμνηση από τα παιδικά χρόνια, που δεν είναι άλλη από εκείνη την αίσθηση ελευθερίας που μας προσέφερε η βόλτα με το ποδήλατο.

Έτσι, τώρα που γίνατε κι εσείς γονείς είναι η δική σας στιγμή να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει ποδήλατο και να δημιουργήσει τις ίδιες αναμνήσεις.

Ιδανική ηλικία για να μάθει ποδήλατο

Ιδανικά το παιδί ξεκινάει μόνο του ποδήλατο με βοηθητικές γύρω στα 2, ενώ είναι ικανό να αφήσει τις βοηθητικές γύρω στα 4-5. Αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με το παιδί, την ιδιοσυγκρασία του, τη θέληση και τις δυνατότητές του. Αν αργήσει να μάθει το παιδί σας, μην ανησυχήσετε ότι έχει κάποιο πρόβλημα!

Σημείωση: Υπάρχουν πλέον ποδήλατα ισορροπίας τα οποία δεν έχουν βοηθητικές ρόδες

Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο

Το μέγεθος του ποδηλάτου που θα επιλέξετε εξαρτάται από την ηλικία, το ύψος και τη δύναμη του παιδιού σας. Σε γενικές κατευθυντήριες γραμμές ανά ηλικία για την επιλογή μεγέθους στο παιδικό ποδήλατο είναι τα εξής: τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 3 έως 5 μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνετα ποδήλατα με τροχούς διαμέτρου 12 ιντσών. Τα παιδιά μεταξύ 4 έως 7 ετών, θα χρειαστούν ποδήλατο με τροχούς 16-ιντσών, 5 έως 10 ετών θα χρειαστούν ποδήλατο με τροχούς 20-ιντσών και παιδιά 8 έως 14 ετών, θα χρειαστούν ένα ποδήλατο με τροχούς διαμέτρου 24 ιντσών. Αυτές οι γενικές ηλικιακές κατηγορίες καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κάποιες εξαιρέσεις σε παιδιά που ίσως είναι πολύ ψηλά για την ηλικία τους.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, στην χώρα μας ευτυχώς αυτό συμβαίνει σχεδόν όλο τον χρόνο, ένα από τα πιο αγαπημένα σπορ μικρών και μεγάλων είναι το ποδήλατο. Με το ποδήλατο όμως έχουμε και κινδύνους! Με κοινή λογική και κράνος μπορούμε να τους αποφύγουμε. Ας δούμε λοιπόν, πώς να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή σε δύο τροχούς.

Κίνδυνοι με το ποδήλατο

Πολλά παιδάκια τραυματίζονται με το ποδήλατο τους. Το κράνος, για ποδήλατο, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην χτυπήσει το παιδί μας στο κεφάλι . Η χρήση κράνους σε παιδιά είναι απαράιτητη!

Προτιμήστε ένα κράνος πολύ καλής ποιότητας, το οποίο θα εφαρμόζει ακριβώς στο κεφάλι του παιδιού, θα είναι άνετο και θα μένει στη σωστή θέση. Συχνά τα παιδιά οδηγούν ποδήλατα που είναι πολύ μεγάλα ή μικρά για αυτά. Έτσι δεν έχουν καλό έλεγχο. Τα μικρότερα από αυτά, δεν μπορούν να χειρισθούν ποδήλατο με πολλές ταχύτητες, ένα απλό ποδήλατο είναι πιο ασφαλές. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους μεγάλους δρόμους και στις ανοιχτές πλατείες. Μπορούν κάλλιστα να ξεχαστούν και να μην προσέχουν όσο πρέπει όταν παίζουν και διασκεδάζουν. Το μωράκι σας μέχρι τους έντεκα μήνες, είναι προτιμότερο να μη το μεταφέρεται με το ποδήλατό σας, ότι είδος καθισματάκι και αν έχετε. Τα παιδάκια από 12 μηνών έως 4 ετών, που μπορούν να φορούν κράνος, μπορούν με ασφάλεια να κάνουν τη βόλτα τους μαζί σας στο σωστό κάθισμα.

Προστασία του παιδιού με το ποδήλατο:

Είναι πολύ σημαντικό να προβλέψετε όταν ξεκινάτε να κάνετε ποδήλατο με το παιδί σας. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική δημιούργησε δύο νέα προγράμματα ασφάλισης ποδηλάτου τα MINETTA Bike1&2, τα οποία διατίθενται για άτομα ηλικίας από 5 έως 70 ετών, στοχεύοντας στην πληρέστερη κάλυψη του ποδηλάτη, αλλά και του ποδηλάτου, καλύπτοντας από την αστική ευθύνη, ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχήματος μεταξύ ατόμων με συγγένεια α' βαθμού, μέχρι και ολική κλοπή του ποδηλάτου.

Κλείνοντας να σας πούμε την αγαπημένη μας στιγμή. Είναι εκείνη που οι ίδιοι οι γονείς βγάζουν μόνοι τους τις βοηθητικές ρόδες διαπιστώνοντας πως ήρθε η στιγμή για το παιδί τους να κάνει το πρώτο μεγάλο του βήμα προς την ανεξαρτησία!